Najezda skakavaca na istoku Afrike, zvaničnici strahuju od gladi

Najveća najezda skakavaca u poslednjih 25 godina zahvatila je istočni deo Afrike i predstavlja pretnju za bezbednost hrane u nekim zemljama koje su ionako najugroženije glađu, saopštili su zvaničnici.
Najezda insekata delimično je posledica neuobičajenih klimatskih uslova.
 
Na pojedinim mestima su rojevi skakavaca toliki da izgledaju kao tamni oblaci na horizontu. Skakavci su veličine prsta i na milione lete i skaču na useve koje uništavaju.
 
Najezda skakavaca je zahvatila Keniju, gde je jedan roj tih insekata bio dugačak 60 kilometara i širok 40, navele su vlasti i dodale da je to pustinjski skakavac, jedan od najopasnijih. Insekti su se pored Kenije, pojavili i u delovima Somalije, Etiopije, Sudana, Džibutija i Eritreje. Procenjuje se da će zahvatiti i delove Južnog Sudana i Ugande.
 
Ova pojava bi mogla da ugrozi već siromašno stanovništvo u tom delu Afrike gde su i nemiri, kao u Somaliji koja je na meti ekstremista, u Južnom Sudanu su dugogodišnji sukobi, a bilo je nemira i u Etiopiji.
 
Regionalna organizacija Istočne Afrike je saopštila da tipičan pustinjski roj može da sadrži do 150 miliona skakavaca po kvadratnom kilometru koji lako migriraju s vetrom i mogu preći 100 do 150 kilometara dnevno. Prosečan roj za samo jedan dan može da uništi useve dovoljne za ishranu 2.500 ljudi.
 
Usevi su već uništeni na stotinama hiljada hektara, a najezda bi mogla da potraje do juna jer su uslovi za razmnožavanje sakakavaca povoljni posle neuobičajenih, velikih poplava poslednjih nedelja.
  • u

    18.01.2020 19:32
    africi
    insekti,u srbiji oslobodioci,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet