Pre useljenja u Nemačku prvo pripreme kod kuće da ne bi bilo nerealnih očekivanja

Nemačka vlada usvojila je Akcioni plan o migracijama koji bi trebalo da bude preokret u politici integracije stranaca.
Pre useljenja u Nemačku prvo pripreme kod kuće da ne bi bilo nerealnih očekivanja
Foto: Pixabay
Potencijalni useljenici će se za život u Nemačkoj pripremati već u zemljama porekla. To proizilazi iz Akcionog plana za integraciju koji je usvojila vlada u Berlinu. Mere iz tog dokumenta imaju za cilj "uspostavljanje sistema u zemljama porekla za uspešnu integraciju i pre useljavanja u Nemačku", izjavila je u Berlinu poverenica vlade za integraciju Anete Vidman-Mauc, a prenosi Dojče vele.
 
Konkretno, budućim ili potencijalnim useljenicima trebalo bi preneti odgovarajuće informacije kako bi oni imali realistična očekivanja od Nemačke, a reč je i o tome da se unapred stekne što bolje znanje jezika.
 
Pri izradi Akcionog plana Nemačka se rukovodila iskustvima klasičnih useljeničkih zemalja. Berlin na taj način želi da migracije budu "sigurne, uređene i regularne", dodala je Vidman-Mauc.
 
Stručna radna snaga
 
Vlada Nemačke, ocenila je poverenica za integraciju, na taj način "ulazi na nepoznatu teritoriju". Vidman-Mauc precizira da bi novi pristup trebalo da bude potpomognut i Zakonom o useljavanju stručne radne snage koji stupa na snagu 1. marta. 
 
"Merama u zemljama porekla, poput ponude za učenje jezika, možemo da ubrzamo useljavanje kvalifikovane radne snage", rekla je ona.
 
Cilj je da se Nemačka u globalnom nadmetanju u privlačenju kvalifikovanih stručnjaka pozicionira kao atraktivna useljenička zemlja. 
 
"Istovremeno, kroz informativno-edukativni rad, nastojaćemo da otklonimo lažna očekivanja od života u Nemačkoj", naglasila je Vidman-Mauc.
 
Legalni put za useljavanje
 
Predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Nemačkoj Monica Gorači ocenjuje da je Akcioni plan vlade u Berlinu "inovativan". Kako je istakla, jedna od najvažnijih mera protiv ilegalne migracije trebalo bi da bude stvaranje legalnih puteva za useljavanje.
 
U svim evropskim zemljama, naglasila je Gorači, postoji potreba za radnom snagom. U Nemačkoj ili u Italiji skoro da i nema domaćih radnika koji su spremni da "rade kao pomoćnici na poljima tokom žetve, da čiste ili da rade teške fizičke poslove na gradilištu". A mnogi migranti, zaključuje Gorači, voljni su da preuzmu i rade upravo te poslove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.