U Skoplju besplatan javni prevoz i skraćeno radno vreme zbog zagađenja vazduha

Vlada Makedonije usvojila je preporuke i mere zbog visokog nivoa zagađenja vazduha u toj zemlji, uključujući besplatan javni prevoz u glavnom gradu i skraćenje radnog vremena od 11 do 17 časova za trudnice, starije osobe i hronične bolesnike, prenose makedonski mediji.
"Svim pravnim subjektima se preporučuje da oslobode radnih obaveza trudnice, osobe starije od 60 godina, kao i osobe sa hroničnom astmom, one koje su imale infarkt ili moždani udar i to bez obzira na godine", navodi se u vladinim preporukama.
 
Takođe, zahteva se reorganizovanje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom tako da budu angažovani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 časova.
 
Od 18 časova u Skoplju je uveden besplatan javni prevoz, uključujući i autobuse privatnih prevoznika.
 
Takođe, na teritoriji Skoplja obustavljeni su svi građevinski radovi.
 
Istovremeno, cena javnog parking prostora u vlasništvu Gradskog parkinga povećana je dva puta sve do ukidanja vanrednih mera zbog visokog nivoa zagađenja vazduha.
 
Grad Skoplje preporučuje zaposlenima da dolaze na posao gradskim prevozom. Takođe, preporučeno je da se ne organizuju sportska takmičenja i kulturna dešavanja na otvorenom prostoru.
 
Vlada Makedonije je obavezala sve organe i institucije državne uprave da smanje do 50 odsto upotrebu službenih automobila.
 
Takođe, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u saradnji sa Crvenim krstom i domovima zdravlja treba da obezbedi smeštaj za beskućnike.
  • Zlopile

    28.01.2020 08:00
    Treba da radimo više...reče čika Aca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.