Odluka Ustavnog suda u Hrvatskoj: Gej parovi mogu da usvajaju decu

Istopolni parovi moći će da usvoje decu, odlučio je danas Ustavni sud Hrvatske posle niza zahteva za ocenu ustavnosti Zakona o usvajanju i zaključio da su sudovi i nadležna tela dužni da svima pod jednakim uslovima omoguće učestvovanje u "javnoj usluzi usvajanja".
Odluka Ustavnog suda u Hrvatskoj: Gej parovi mogu da usvajaju decu
Foto: Pixabay
Takav zaključak Ustavni sud je doneo razmatrajući predloge za ocenu ustavnosti tri članka Zakona o usvajanju, za koje je niz stranaka, udruženja i pojedinaca tvrdilo da diskriminišu istopolne partnere, preneo je RSE.
 
Ustavni sud nije prihvatio predloge za ukidanje osporavanih članova Zakona, ali je utvrdio da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena određena društvena grupa "proizvode generalne diskriminatorske učinke prema istospolno orijentisanim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo".
 
Kako je u odluci istaknuto, Zakon u celini ima legitiman cilj, a to je zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba i da u tom pogledu nije u nesaglasnosti s Ustavom. Ustavni sud je ocenio da diskriminatorske posledice nije moguće otkloniti odnosno nadoknaditi intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona.
 
"Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge usvajanja i izazvalo bi štetne posledice za prava i interese korisnika usvojiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio predloge i zahtev za ocenu suglasnosti s Ustavom osporenih članova Zakona o usvijiteljstvu".
 
Ustavni sud je, međutim, istakao da su "sudovi odnosno druga nadležna tela koja u rešavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obavezama građana dužni da tumače i primenjuju zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom i da odluke donose na osnovu Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava". 
  • Elen Džonson

    08.02.2020 00:05
    Ni gey parovima ti nisi potreban. Tebi sam suđenja ja!!
  • cool

    07.02.2020 22:29
    Baš je kul koliko imma pozitivnih komentara. Svaka čast ljudi. Samo pozitivno
  • Jelena

    07.02.2020 20:41
    Bravoooooo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet