Iz japanske bolnice ukradeno 6.000 zaštitnih maski

Lopovi u Japanu ukrali su oko 6.000 hirurških maski za lice iz jedne bolnice u vreme kada traje nestašica ovih proizvoda, čija je cena na internetu značajno porasla tokom epidemije novog virusa korona.
Četiri kutije sa maskama nestale su iz zaključanog skladišta bolnice japanskog Crvenog krsta u zapadnom lučkom gradu Kobe, rekao je danas bolnički zvaničnik.
 
"I dalje imamo mnogo maski, dovoljno za svakodnevne poslove u bolnici, ali ovo je žalosno", rekao je ovaj zvaničnik agenciji AFP.
 
Policija je pokrenula istragu zbog sumnje da lopovi nameravaju da preprodaju maske.
 
Maske su raspordate u mnogim apotekama i radnjama širom zemlje dok broj zaraženih u Japanu raste.
 
Javnost je uznemirena izveštajima o povećanju broja zaraženih na brodu koji je u karantinu u Jokohami.
 
Japanska aplikacija za kupoprodaju "Merkari" pozvala je svoje korisnike da trguju maskama u "socijalno prihvatljivim granicama", nakon što je jedna kutija sa 65 maski ponuđena po ceni od 50.000 jena (456 dolara).
 
Vlada Japana uputila je "snažan zahtev" proizvođačima maski da povećaju isporuke, rekao je novinarima prošle nedelje portparol kabineta Jošihida Suge.
  • Krle

    26.03.2020 14:33
    Maska
    Nano maske je pravio "9.septembar" iz Gornjeg Milanovca, još 2005 god. Filter maske je obogaćen nano česticama reda veličina 0.1 nano-metar, što zaustavlja svaki virus, bakteriju itd. Tada naše vlasti nisu odobrile proizvodnju (svi znamo kakva je naša vlast), a sada ne znam koje je stanje sa tim nano maskama i koju meru zaštite pružaju, sigurno goru od ove iz 2005 god.
  • Neukima

    18.02.2020 14:35
    Grabite se za maske?
    Virus je veličine 120 nano milimetara.
    Ne postoji filter ni maska koji ga zaustavljaju.
    Samo ako se nalazi u kapljici tečnosti, filter ima smisla i to privremeno.
    Smešni su sa tim maskama...
    Eno, od 1800 lekara 1560 se razbolelo.
    Svi su nosili maske.
    Treba li dalje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet