Katolička biskupija bankrotirala zbog tužbi za zlostavljanje

Rimokatolička biskupija u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji u sredu je proglasila bankrot i postala tako zadnja u nizu zajednica u Katoličkoj crkvi koja je kolabirala pod finansijskim teretom tužbi za seksualna zlostavljanja.
Katolička biskupija bankrotirala zbog tužbi za zlostavljanje
Foto: Pixabay
Ta je objava usledila šest meseci nakon što je biskupija otkrila da je na račune 106 žrtava svešteničkog seksualnog zlostavljanja uplatila više od 12 miliona dolara odštete.
 
"Tokom proteklih nekoliko godina naša biskupija je bila prisiljena da se suoči se sa strašnom prošlošću u pogledu svešteničkog zlostavljanja", napisao je biskup Ronald Gejner u saopštenju. "Uprkos svim naporima da smanjimo operacije i rashode, više nismo u mogućnosti da ispunjavamo svoje finansijske obaveze."
 
Biskupija ima 250.000 vernika.
 
Od početka 2000-ih 20 katoličkih biskupija proglasilo je bankrot zbog finansijskog pritiska koji je stvorila kriza izazvana seksualnim zlostavljanjem.
 
U ponedeljak je najveća nacionalna izviđačka organizacija mladih "Boy Scouts of America", proglasila bankrot suočena sa stotinama tužbi za seksualno zlostavljanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.