Preminuo Džek Velč, bivši šef Dženeral elektrika

Džek Velč, bivši izvršni direktor kompanije Dženeral elektrik, kojoj je stekao ugled i slavu 80-ih i 90-ih godina pretvorivši taj konglomerat u najvredniju javnu kompaniju u SAD-u, preminuo je u 84. godini života, saopštila je kompanija.
Preminuo Džek Velč, bivši šef Dženeral elektrika
Foto: Youtube (Screenshot)
Velč je vodio GE od 1981. do 2001, uveliko proširivši carstvo i bogatstvo kompanije, što ga je učinilo legendom u korporativnom svetu u vreme ere Ronalda Regana i posle.
 
Poznat kao "Neutron Džek" zbog ukidanja hiljada radnih mesta, Velč je kupovao i prodavao poslovne jedinice šireći tog industrijskog diva na finansijske i savetodavne usluge. Pod njegovim vođstvom, tržišna vrednost GE-a je narasla s 12 na 410 milijardi evra i to ga je učinilo ikonom u svetu poslovnih čelnika njegovog doba.
 
"Pola veka Džek je bio samo srce GE-a. Preoblikovao je našu kompaniju i celi poslovni svet", kazao je izvršni direktor kompanije Lorens Kalp.
 
Predsednik Donald Tramp je istakao da "nije bilo korporativnog lidera kakav je bio Neutron Džek". "Bio mi je prijatelj i podržavao me. Zajedno smo sklopili sjajne poslove", kazao je Tramp.
 
Tomas Kuk, profesor Poslovnog fakulteta McDonough na Univerzitetu Džordžtaun, kazao je da "kada se napiše knjiga o poslovnim čelnicima u ovom veku, Džek Velč će biti pri samom vrhu".
 
"Ono što je on učinio kao lider GE-a je izuzetno", rekao je Kuk.
 
Velč se zaposlio u kompaniji 60-ih godina prošlog veka i napredovao je do samog vrha GE-a. Diplomirao hemijsko inženjerstvo na Univerzitetu Masačusets, a magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu Ilinoj 1960.
 
Napisao je i dve knjige: "Winning" 2005. i "Jack: Straight from the Gut" 2001.
 
U prvoj knjizi je napisao: "Pre nego što postanete lider, uspeh se svodi na razvoj samoga sebe. Kada postanete 'lider', uspeh je da omogućite i doprinesete razvoju drugih".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet