Najveće banke pod istragom

Evropska komisija pokrenula je sveobuhvatnu istragu u kojoj će detaljnoj proveri biti podvrgnute najveće svetske investicione banke, objavljeno je danas u Briselu.

Evropska komisija pokrenula je sveobuhvatnu istragu u kojoj će detaljnoj proveri biti podvrgnute najveće svetske investicione banke, objavljeno je danas u Briselu.

Kako je najavio evropski komesar za tržišno takmičenje Hoakin Almunja, istraga će se koncentrisati na aktivnosti 16 finansijskih institucija koje dominiraju svetskim tržištem osiguravanja kredita. Reč je o složenom sistemu odobravanja i osiguranja kredita i naplate osiguranja u slučaju nemogućnosti njihove otplate.

Osiguranje kredita nastalo je kako bi se investitori zaštitili od stranaka koje ne ispunjavaju ugovorne obaveze, ali je u međuvremenu preraslo u sistem spekulativnih berzanskih investicija. Nakon kolapsa Volstrita 2008 godine, došlo je do naglog povećanja broja klirinških kuća koje su osiguravale poštivanje ugovora i obezbeđivale transakcije velikih banaka.

U prvom delu istraga će se voditi sa ciljem da se utvrdi da li je britanska finansijska kuća Markit, koja obezbeđuje informacije o kreditnom tržištu, protivzakonito delovala u dogovoru sa vodećim svetskim investicionim bankama među kojima se pominju Kredit Agrikol, Banka Amerike, Sitigrup, Kredit suis, Dojče bank, Barkliz, UBS, Meril Linč, BNP Paribas, Morgan Stenli i Goldman Saks.

Druga istraga koncentrisaće se na poslovanje klirinške kuće ICE, koja je specijalizovana za menadžment rizika na finansijskom tržištu. Istraga bi trebalo da pokaže da li su neke od pomenutih banaka sklapale nezakonite ugovore sa kućom ICE, dogovarale povlašćene naknade i učestvovale u podeli profita na račun konkurentskih firmi na tržištu.

Ukoliko se ustanovi da su ove banke koristile ilegalne informacije da bi uspostavile monopolistički položaj, kazna bi mogla da iznosi do 10 odsto ukupnih prihoda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.