Irak će isplatiti odštetu Americi

Poslanici iračkog parlamenta odobrili su danas kontroverzno poravnanje vredno 400 miliona dolara sa Amerikancima koji tvrde da ih je zlostavljao svrgnuti predsednik Iraka Sadam Husein.
Poslanici iračkog parlamenta odobrili su danas kontroverzno poravnanje vredno 400 miliona dolara sa Amerikancima koji tvrde da ih je zlostavljao svrgnuti predsednik Iraka Sadam Husein.

Poravnanje je deo sporazuma koji su Bagdad i Vašington postigli prošle godine sa ciljem da se prekinu višegodišnji pravni sporovi koje su pokrenuli građani Sjedinjenih Američkih Država, tvrdeći da su bili mučeni ili traumatizovani tokom iračke invazije na Kuvajt 1990. godine.

Poslanik političkog bloka Pravna država Abas al Bajati izjavio je danas da su poslanici većinom glasova usvojili poravnanje nakon što su saslušali argumentaciju ministara spoljnih poslova i finansija, kao i šefa centralne banke.

Prema rečima drugog poslanika, Mahmuda Otmana, Irak će se, prihvatanjem poravnanja, zaštititi od novih tužbi i zahteva za odštetu koji bi mogli da uslede u budućnosti, a čija bi vrednost mogla biti veća od danas usvojenih 400 miliona dolara.
"Oni su (ministri i guverner narodne banke) odlično objasnili šta je šrž poravnanja i koje će biti posledice ako ga ne usvojimo. To je privolelo ljude da glasaju", dodao je poslanik Otman.

Politički blok antiamerički orijentisaniog sveštenika Muktade al Sadra odbacio je poravnanje. Poslanik te stranke Hakim al-Zamili je izrazio čuđenje što su toliki poslanici, koji su pre današnjeg zasedanja bili protiv poravnanja, promenili mišljenje pred samo glasanje.
"Bolje je kompenzovati iračke mučenike i uhapšenike nego Amerikance", rekao je Al-Zamili.

I mnogi Irančani se osećaju žrtvama Sadamovog režima - prodaja diskova o životu i smrti bivšeg diktatora povodom njegovog rođendana 28. aprila. Prema pisanju agencije AP, mnogi Iračani smatraju sebe žrtvama i Huseinovog režima i invazije na Irak koju su 2003. izvele SAD i njeni saveznici, pa se pitaju zašto bi oni plaćali za nedela koja je počinio zbačeni diktator.

Irak je takođe bio "u cajtnotu" s vremenom da odobri poravnanje, jer ta zemlja 30. juna preuzima odgovornost za račun pod kontrolom Ujedinjenih nacija na koji joj od 2003. stižu prihodi od prodaje nafte. Na taj način je Irak zaštićen od zahteva kreditora iz inostranstva, ali će se posle 30. juna suočiti sa njima kao svaka druga zemlja.

  • Живко

    01.05.2011 05:56
    ааа
    Не могу да верујем. Мислим да би и ми требали да платимо одштету зато што су нас бомбардовали и трошили радиоактивни материјал узалуд.
    Надам се само да ће власт питати народ на референдуму да ли смо за улазак у НАТО и ЕУ. Можемо ми и без једних и других, треба само засукати рукаве почистити тренутни политички картел и кренути од нуле.
    Ниједан од понуђених одговора.
  • B

    01.05.2011 00:48
    Dušan Kovačević je sve već rekao
    Mislio sam da sam sve video i čuo, ali vidim da je i ovaj slučaj opisao D. Kovačević u "Balkanskom špijunu":
    "Đura će ti oprostiti što te tukao"...
    Očekujem tužbe kolonizatora protiv bivših kolonija zbog izgubljene dobiti i duševne boli koju su pretrpeli kad su morali da odu kući, a bilo im je tako lepo.
    Naša skupština će verovatno morati da plati Amerima bombe i rakete kojima su nas gađali 1999. Ako ih već i ne plaćamo...
  • Čudak

    30.04.2011 21:55
    Svašta
    "A sada da se izvineš Đuri što te je tukao"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet