OEBS državama članicama: Vanredne mere treba da budu u skladu s vladavinom prava

Najviši zvaničnici OEBS uputili su danas poruku državama članicama u kojoj su naveli da vanredne mere zbog pandemije koronavirusa, koje mogu da ograniče neka od ljudskih prava i osnovne slobode, treba da budu srazmerne opasnosti, privremene i u skladu s vladavinom prava i međunarodnim dogovorima.
OEBS državama članicama: Vanredne mere treba da budu u skladu s vladavinom prava
Foto: 021.rs

"Zbog toga pozivamo članice OEBS da osiguraju da njihove demokratske institucije nastave da funkcionišu efikasno, da nacionalne manjine i ranjive grupe budu adekvatno zaštićene i da bude jasno da diskriminacija i mržnja neće biti tolerisane", navodi se u poruci objavljenoj na sajtu OEBS.

Istovremeno, postoji hitna potreba za zaštitom žena i drugih osoba u riziku pošto se porodično nasilje povećava u periodima izolacije i socijalne neizvesnosti, napisali su u poruci generalni sekretar OEBS Tomas Greminger, direktorka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava Ingibjorg Solrun Gisladotir, predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir, Visoki komesar OEBS za nacionalne manjine Lamberto Zanijer i šef Stalnog saveta OEBS Igli Hasani.

"Od ključne je važnosti da obezbedimo transparentnost u deljenju informacija javnosti, da zaštitimo pristup informacijama i njihov slobodan protok i da omogućimo novinarima da slobodno izveštavaju o pandemiji pošto mediji imaju glavnu ulogu u pružanju važnih informacija javnosti i borbi protiv lažnih vesti o zdravstvenoj krizi", naveli su zvaničnici OEBS u poruci.

U poruci se dodaje da "privatnost pojedinaca takođe treba da bude poštovana".

Zvaničnici OEBS su se pridružili pozivu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na globalnu obustavu vatre.

"On je rekao da je vreme da stavimo oružani sukob u karantin i da se zajedno usmerimo na istinsku borbu naših života. Ako ratnici odlože oružje, oni otvaraju put za humanitarnu pomoć, saradnju i konačno, za mir", stoji u poruci.

Zvaničnici su članicama poručili da su sada više nego ikada potrebi solidarnost i saradnja, temeljne vrednosti OEBS, i da je potreban zajednički rad na zaštiti stanovništva i zaustavljanju širenja pandemije koronavirusa.

"U ovom trenutku krize, moramo ostati privrženi našim osnovnim principima, u suprotnom rizikujemo stvaranje većeg nesklada i nepoverenja između i unutar naših država. Ako solidarnost i saradnja prevagnu, imamo šansu ne samo da brže pobedimo koronavirus, nego i da ponovo izgradimo poverenje, da podstaknemo širu regionalnu saradnju i povećamo bezbednost u korist svih nas", dodaje se u poruci.

  • Лука Лабан

    27.03.2020 08:27
    Ево једне приче из прве руке о људским, мањинским и осталим правима. У свој овој гужви око чекања авиона из једне Европске земље да се врати кући, један наш земара чека на аеродрому већ 10зи дан. Долазио наш амбасадор да их обиђе и поприча са њима и у једном тренутку видно нервозан рече(парафразирам): ови наши роми(има једна лепа традиционална реч за њих али није политички коректна за писање овде) сконтали како да се пре свих увале у авион па су одједном сви под терапијама и на лековима, воде ситну децу и ето ускакања у авион преко реда!!!! И тако, један део наших људи и даље чами на аеродрому јер немају терапију, ситну децу уз себе........
  • Limun

    27.03.2020 08:24
    Živo me interesuje kako će da reaguju i da paze na vladavinu prava a i na ljudska prava kad broj umrlih u britaniji pređe 50.000 a u americi 1.000.000. što će biti za koji dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet