Bugarska ukinula obavezno nošenje maski, građani kršili pravila

Bugarski ministar zdravlja Kiril Ananijev izjavio je danas da se ukida mera obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenim i otvorenim prostorima.
Bugarska ukinula obavezno nošenje maski, građani kršili pravila
Foto: Pixabay
Kako je rekao, ta mera uvedena je u ponedeljak radi sprečavanja širenja novog koronavirusa, međutim zbog nepostojanja javnog konsenzusa ta mera ostaće samo preporuka, prenosi BTA.
 
Prema njegovim rečima, Bugarska će kupiti milion Ffp2 ili Ffp3 maski koje će distribuirati regionalnim službama kako bi ih dobile i osobe koje ne mogu da kupe maske. 
 
Ananijev je dodao da će naredne tri nedelje domaća proizvodnja zaštitne odeće i maski biti prioritet i da Bugarska neće više zavisiti od drugih zemalja, a da će sve proizvedene maske odmah biti distribuirane pre svega lekarima i zdravstvenim radnicima. 
 
Ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov izjavio je da je zabrana posećivanja parkova i okupljanja više od dve osobe prekršena više od 400 puta, a da je zabeleženo i kršenje karantina. 
 
Govoreći o mogućem praćenju podataka o kretanju pomoću mobilnih telefona, Marinov je rekao da bi, prema zakonskim propisima o vanrednim situacijama, ta mera mogla da se primeni kada određena osoba odbije da poštuje karantin. Tada bi se pomoću mobilnog telefona otkrila lokacija vlasnika praćenog uređaja, a te informacije bi se prosledile sudu u roku od 24 sata, rekao je Marinov.
  • /

    31.03.2020 19:36
    Ovo bi mogli da pročitaju i naši epidemiolozi pre sledeće tirade ljutnje na pučanstvo, i da se prisete da taj tip respiratora u Srbiji nemaju ni zdravstvene ustanove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.