Premijer Švedske: Brojaćemo mrtve u hiljadama

Švedska se mora pripremiti na hiljade mrtvih od virusa korona, brojaćemo mrtve u hiljadama, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nheter.
Premijer Švedske: Brojaćemo mrtve u hiljadama
Foto: FoNet/AP
Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna nega i sa padom ekonomije. Lofven je upozorio da će pandemija korona virusa potrajati "mesecima, a ne sedmicama".
 
"Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati sa merama. Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da sprečimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sistem s tim neće moći nositi", rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo "više pacijenata na intenzivnoj nezi i puno više mrtvih".
 
On procenu žrtava od korona virusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj. Prema podacima od petka, u toj zemlji od 10 miliona stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.
 
Švedska je u odnosu na susede uvela puno blaže mere u suzbijanju širenja korona virusa.
 
"Mislim da ne bi trebalo preterivati", rekao je ranije Lofven.
 
Rast broja smrtnih slučajeva i zaraženih covidom-19 u Stokholmu podstakao je pitanja ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana, prenose agencije.
  • Svetlana

    03.04.2020 23:47
    Isto je pokusao da uradi i Boris Dzonson, pa se predomislio, ali kasno, rezultat ce se videti sledecih nedelja!
  • Mia

    03.04.2020 23:00
    Empatija i čovečnost!
    Šta je bitnije - ekonomija i standard ili ljudski životi? Tu ne bi trebalo da bude dileme!
  • Vesko

    03.04.2020 22:21
    Svedcka nema 10 mili stanovnik
    Svedcka nema ni 7 miliona svojih stanovnika
    Jer se sele za ameriku i britaniju.
    Oko milion ima onih koji rade kao mi po svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.