VIDEO: Prag uklonio spomenik sovjetskom maršalu uprkos protestima Moskve

Spomenik sovjetskom maršalu iz Drugog svetskog rata Ivanu Stepanoviču Konjevu uklonjen je u Pragu uprkos protestima iz Moskve.
"Bronzana statua u natprirodnoj veličini skinuta je sa svog postolja dizalicom u petak", rekao je portparol gradske uprave. 
 
Spomenik će biti deo stalne postavke budućeg Memorijalnog muzeja 20. veka.
 
Rusko ministarstvo spoljnjih poslova reagovalo je s ogorčenjem na tu odluku grada donetu u septembru. 
 
"Konjev je uklonjen, ali Konjev će ponovno stajati - samo u muzeju", rekao je Ondrej Kolar, konzervativni gradonačelnik odgovoran za Šesti okrug Praga. 
 
 
Kip na praškom Trgu međunarodnih brigada postavljen je 1980. Za razliku od Lenjinovog spomenika koji se nalazio nedaleko, mirno je preživeo revoluciju iz 1989, ali je poslednjih godina bio na meti vandala. 
 
Češki kritičari na kip su gledali kao na simbol sovjetske opresije tokom hladnog rata, poput gušenja Praškog proleća 1968. Zagovornici su u kipu videli znak pobede nad fašizmom.
 
Konjev (1897-1973.) je učestvovao u bitci za Berlin sa svojim snagama u Drugom svetskom ratu. U maju 1945. s Crvenom armijom je umarširao u Prag. Bio je uključen u gušenje mađarske revolucije 1956, a u vreme gradnje Berlinskog zida zapovedao je sovjetskom vojskom u Istočnoj Nemačkoj. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet