U Izraelu pred proslavu Pashe velika nestašica jaja zbog pandemije

Kriza zbog pandemije virusa korona uticala je u Izraelu na nestašicu jaja neophodnih za proslavu verskog praznika Pashe.
U Izraelu pred proslavu Pashe velika nestašica jaja zbog pandemije
Foto: Pixabay
Nestašica traje već nekoliko nedelja i oseti se u celoj zemlji. U prodavnicama u kojima još ima zaliha jaja, kupovina je ograničena.
 
Nestašica bi trebalo da bude ublažena pošto je danas u luku Ašdod uplovio teretni brod iz Španije, a drugi se očekuje u utorak.
 
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu u petak je najavio subvencije za hitan uvoz miliona jaja. Njegov kabinet je naveo da je nestašica rezultat teškoća uvoza jaja iz Italije i Španije, dve pandemijom najteže pogođene evropske zemlje.
 
Izrael obično nema problem s nestašicom jaja, a nastala situacija objašnjava se paničnom kupovinom i stvaranjem zaliha.
 
TV kanal 12 objavio je da će 10 teretnih aviona dopremiti jaja pred Pashu koja počinje u sredu uveče, kao i procenu da nedostaje oko 30 miliona jaja. Izraelci se već nekoliko sedmica žale da jaja nema, a da tamo gde ih ima može da se kupi tuce ili najviše dva tuceta ili se kupovina uslovljava potrošnjom najmanje 41 dolara.
 
Crno tržište u međuvremenu cveta, što potencijalno može da predstavlja rizik po zdravlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet