Peticiju za primenu hlorokina u ranoj fazi potpisalo 200.000 Francuza

Peticiju kojom se traži jednostavnije prepisivanje leka hlorokin, pokrenutu u petak, do nedelje uveče je potpisalo više od 200.000 Francuza.
Peticiju za primenu hlorokina u ranoj fazi potpisalo 200.000 Francuza
Foto: Pixabay
Peticiju  "Ne gubimo vreme" kojom se traži upotreba ovog leka čim se pojave prvi simptomi virusa korona pokrenuo je bivši ministar zdravlja Filip Dust Blazi, a podržali su je i tri vrhunska medicinska stručnjaka -  bivši rukovodioci najvažnijih francuskih institucija u oblasti zdravstva.
 
Podržavajući metod primene hidroksihlorokina koji je razvio doktor Didije Raul ovi stručnjaci su na tribini lista "Figaro" održanoj u nedelju uveče istakli da upotreba ovog leka u ranoj fazi bolesti može sprečiti njeno pogoršanje i do 90 odsto slučajeva.
 
Međutim, jedan deo stručne javnosti smatra da bi upotreba ovog leka bez rigoroznih naučnih provera mogla dovesti u opasnost pacijente.
 
Francuski ministar zdravlja je u subotu pozvao na oprez i najavio da će se za nekoliko dana znati prvi rezultati kliničkih istraživanja koja će pokazati da li su hlorokin "ali i drugi lekovi koji obećavaju" efikasni ako se uzimaju na početku bolesti.
  • Vera

    08.04.2020 05:54
    Chloroquin
    Lek se zove Chloroquin i koristi se već tridesetak godina u lečenju i pevenciji malarije.
    Da je opasan, ne bi bio u slobodnoj prodaji.
    Odakle vam hlor???
  • @cccp

    06.04.2020 18:24
    Prijatan ti hlorokin.
    Sami lekari kažu da je otrov koji se mora pažljivo dozirati.
    Nisam ja to iz guze izvukao.
    A naivni narod bi da to lapće što više može,
    kao biće mu bolje.
    Da pokupuju po apotekama na litre, pa navali. I u supicu.
    A za par godina kancer.
  • cccp

    06.04.2020 08:59
    @covek i hemija
    Pogotovo trovanje hlorom iz NaCl...
    Čovek i hemija za početnike...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.