Kantautor Džon Prajn preminuo od virusa korona

Američki kantautor Džon Prajn, autor pesama "Angel From Montgomery", "Sam Stone" i "Donald & Lydia" i dobitnik tri najveća priznanja američke muzičke industrije - nagrade "Gremi", uključujući i za životno delo, preminuo je u 74. godini od Covida-19.
Među brojnim poštovaocima Prajnovog dela su Bob Dilan, Kris Kristoferson i Džejson Izbel, a časopis "Rolingstoun" ga je 2017. proglasio za "Marka Tvena američkih tekstopisaca".
 
Prajn je počeo da svira gitaru iz dosade dok je raznosio poštu u Ilinoisu, pre nego što ga je čuo Kristoferson i pozvao da zajedno nastupe u Njujorku. Pošto je 1971. objavio prvi album, Prajn je proglašen za jednog od "novih Dilana".
 
Pravi Dilan je o Prajnu rekao: "Priče o Semu Stounu - vojniku, narkomanu i ocu, i Donaldu i Lidiji, koji vode ljubav na udaljenosti od 10 milja. Niko osim Prajna ne može tako da piše."
 
Tokom karijere duže od četiri decenije, Prajn nije ostvario veliki komeracijalni uspeh, ali su njegove pesme izvodili Džoni Keš, Nora Džouns, Džon Denver, Boni Rejt, Džoan Baez, Karli Sajmon, a na pločama su mu gostovali Brus Springstin, Tom Peti i Fil Everli.
 
Prajn je uspeo da se izleči od raka grla, a zatim i od raka pluća, a 2018. je u pesmi "When I Get To Heaven" predvideo da će se, kada stigne u raj, rukovati sa bogom, zahvaliti mu se na svim blagoslovima, a zatim osnovati rok end rol bend. 
  • Analiticar

    08.04.2020 11:17
    Veliki imetnik

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet