EU planira da produži mere ograničenja putovanja

Evropska unija trebalo bi da produži do sredine maja ograničenja na putovanja, saopštila je u sredu Evropska komisija .

Ove vanredne mere imaju za cilj sprečavanje širenja koronavirusa.

Unija je sredinom marta odlučila da zatvori spoljne granice za sva putovanja koja nisu nužna na mesec dana, uglavnom u nastojanju da spreči da 27 država članica zatvori granice unutar evropskog putnog prostora kako bi suzbile širenje bolesti, prenosi Rojters.

Hitno zatvaranje granica unutar Evrope pogodilo je transport robe, što dodatno pogoršava ekonomske probleme koji proizilaze iz zastoja zbog korona virusa širom kontinenta.

Neke aviokompanije, uključujući belgijsku filijalu Lufthanze Brasels Erlajns, već su efikasno sprovele taj korak produživši obustavu letova do 15. maja. Ovaj potez, koji je Evropska komisija danas predložila, obuhvatio bi 30 evropskih zemalja koje su u šengenskoj zoni otvorenih granica kontinenta.

U praksi, međutim, zemlje često prate sopstveni sud o granicama unutar Unije, što ponekad dovodi do dugih redova koje se formiraju na prelazima i rasprave između prestonica o tome kako to popraviti.

To je jedan od mnogih primera kako pandemija rasteže evropsko jedinstvo i solidarnost, zaključuje Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.