DW: Egzodus negovatelja iz Nemačke

Mnoge negovateljice u kućnoj nezi početkom korona-krize su napustile Nemačku i više ne mogu da se vrate.

Nakon uskršnjih praznika u Nemačkoj bi moglo da nedostaje stotine hiljada negovatelja.

Damaris Šulc Pepel iz Ansbaha u Bavarskoj ima oca kojem je potrebna nega. I pored progresivne demencije, on je donedavno mogao da živi u svom domu, u Bonu, ali samo zahvaljujući 24-časovnoj nezi dve Poljakinje.

"Onda je u Evropu stigao koronavirus. I odjednom nismo više nikog imali za mog oca", kaže za Dojče Vele Damaris Šulc Pepel.

Dvadesetčetvročasovnu negu u Nemačkoj pružaju pre svega žene iz zemalja istočne i jugoistočne Evrope, poput Poljske, Rumunije ili Hrvatske. Na mnogim mestima kretanje je sada strogo ograničeno, autobusi više ne voze, na granicama se kontroliše.

Udruženje za kućnu brigu i negu (VHBP), u okviru kojeg su organizovane posredničke agencije, smatra da je stanje alarmantno.

Šef tog udruženja Frederik Zebom strahuje da bi od sledeće nedelje, posle uskršnjih praznika za potrebe kućne nege u Nemačkoj moglo da nedostaje između 100.000 i 200.000 negovateljica ili negovatelja.

"Kada je reč o osobama koje rade legalno primećujemo određenu stabilnost", kaže Zebom.

"To znači da one znaju da cene to što su ovde zdravstveno osigurane. Njih je moguće ubediti da ovde ostanu, zahvaljujući dobroj podršci i savetima agencija."

Kada je reč o onima koji rade na crno, a to je najveći deo tržišta, moglo se videti da su mnoge negovateljke brzo napustile zemlju, a na njihovo mesto nije došao niko drugi.

I do 300.000 domaćinstava u Nemačkoj zapošljava žene koje pružaju 24-časovnu kućnu negu. Devedest odsto njih međutim radi na crno, procenjuju stručnjaci. Bez radnih dokumenata, prema navodima nemačke policije, više ne mogu da uđu u zemlju.

Stručnjaci za pitanja nege smatraju da nedostaje sveobuhvatni plan za slučaj pandemije. Pored ambulantnih negovateljskih usluga i ambulantne intenzivne nege, veliki sektor kućne nege je zaboravljen, kritikuje Izfort. Kako bi se suzbila kriza u oblasti nege, neophodna je hitna pomoć. Gradovi i opštine bi trebalo da omoguće posebne telefonske brojeve za osobe kojima je potrebna nega i za njhove porodice, a negovateljskim kapacitetima u ambulantama i domovima bi trebalo centralno rukovoditi.

Opširnije na sajtu DW.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.