Nemci polako gube strpljenje

Da li Nemačka sme već da razmišlja o ukidanju restriktivnih mera i raspravlja o njihovom ublažavanju? Političari kažu da je za to prerano, dok sve više uglednih stručnjaka tu raspravu podstiče i nudi predloge, prenosi Dojče vele.
Nemci polako gube strpljenje
Foto: Pixabay
Lotar Viler, predsednik Instituta Robert Koh, prema čijim podacima je do sada bilo inficirano ukupno više od 103.000 ljudi, od kojih je izlečeno 33.300 a umrlo 1.861, kaže da je, uprkos tome što se u Nemačkoj smanjuje broj novih infekcija, prerano govoriti o poboljšanju situacije.
 
U Nemačkoj nije proglašeno vanredno stanje, ali je javni život potpuno zamro, a radi samo ono što je neophodno.
 
Ispitivanja javnog mnjenja su pokazala da su građani uglavnom zadovoljni merama vlasti, podržao ih je i akademski deo društva, dok im se privreda gunđajući povinovala.
 
Međutim, kako vreme prolazi sve je glasnija diskusija o tome da li su restriktivne mere još primerene a pre svega se postavlja pitanje koliko će trajati. Mnogi ključni političari na to imaju kratak odgovor: budite strpljivi.
 
Profesor teologije Peter Dabrok, predsedavajući nemačkom Savetu za etiku, smatra da su vlasti u Nemačkoj zaslužile priznanje za aktivnosti u korona krizi, ali da greše time što "odbijaju raspravu o ublažavanju i kraju ograničenja". Dabrok je pozvao na otvorenu raspravu o postepenom ublažavanju ograničenja.
 
"Prerano je za otvaranje, ali nikada nije prerano razmišljati o kriterijumima za otvaranje", ocenjuje on.
 
Trinaest profesora univerziteta i jedan lekar takođe smatraju da je pogrešno suprotstavljati zaštitu zdravlja na jednoj i produktivnu ekonomiju na drugoj strani. Jer, uz nekontrolisano širenje virusa nije moguć ni pozitivan razvoj ekonomije, a štetni efekti postojećih restriktivnih mera ne pogađaju samo ekonomiju, već i zdravstvo, društvo i politiku.
 
Kako navodi Dojče vele, oni izlaz iz korona krize vide kao optimalnu kombinaciju razumne borbe protiv pandemije i prilagođavanja restriktivnih mera, zavisno od toga o kojim se ljudima, regionima i sektorima društva i privrede radi.
 
Predlažu i formiranje regionalnih operativnih grupa širom Nemačke sa zadatkom da politici nude predloge mera, da prate njihovo sprovođenje i da se bave komunikacijom sa javnošću.
 
Ovi stručnjaci predlažu da bi prvo trebalo otvoriti sektore sa malim rizikom od infekcije, kao što su visoko automatizovane fabrike i one u kojima su manje ranjivi ljudi, kao što su vrtići i škole. Takođe bi ranije mogli da se otvore regioni u kojima ima malo inficiranih i u kojima je mali potencijal za širenje virusa, kao i regioni u kojima je postignut visok stepen imuniteta.
 
Slično drugim epidemijama, restrikcije se moraju postepeno zamenjivati merama usmerenim na četiri uzajamno zavisne rizične grupe: starije osobe, hronične i druge bolesnike koji pate od više bolesti, institucije kao što su starački domovi i bolnice i spontana lokalna žarišta.
 
Takođe, oni ističu da će širenje virusa u narednom periodu biti dominantno u tim institucijama, a da će biti smanjeno preko individualnog kontakta.
  • Sasha

    09.04.2020 14:09
    DushanB
    Ti si pamet izgubio, pa se i dalje javljas ovde. Bolje da cutis.
  • Milo

    09.04.2020 14:09
    Da
    Jddinstvena prilika u Nemackoj,Svedskoj da se rasterete penzioni fondovi najsmesniji virus itd itd price,izadjite van ,setajte!
  • fla

    09.04.2020 11:07
    @ALF
    Pise Vam u tekstu da je doticni predsedavajuci u Savetu za etiku i da je apelovao na raspravu o ublazavanju ogranicenja, jer situacija ne moze neograniceno ostati na komandi "imajte strpljenja". Nije se mesao lekarima u posao, vec je ostao u domenu etike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.