Nemačka će usred pandemije uvesti 80.000 sezonaca

Dva aviona sa sezonskim poljoprivrednim radnicima iz istočne Evrope stigla su juče u Berlin i Diseldorf.
Nemačka će usred pandemije uvesti 80.000 sezonaca
Foto: Pixabay
Većina je stigla iz zemalja istočne Evrope poput Rumunije, Bugarske, Ukrajine i Mađarske gde su nadnice mnogo manje nego u Nemačkoj.
 
Sezonskim radnicima je bilo zabranjeno da putuju nakon izbijanja virusa korona, što je izazvalo ogroman deficit u raspoloživom osoblju za branje špargli koje su već "stigle" i sadnju drugih kultura na poljima Nemačke, gde je prošle godine na takvim poslovima bilo zaposleno oko 300.000 radnika.
 
Prema novom programu, radnici moraju da dođu u Nemačku u kontrolisanim grupama kako bi se sprečila eventualna infekcija drugih tokom puta i podvrgnu su lekarskim pregledima po dolasku. Nakon toga moraju dve nedelje da žive i rade odvojeno od ostalih sezonskih radnika i nose zaštitnu opremu.
 
Predstavljajući program ministarka poljoprivrede Julija Kleker rekla je da je to pragmatično rešenje koje će omogućiti da u zemlju dođe u aprilu do 40.000 sezonskih radnika, a u maju još 40.000. Ona je rekla da se nada da će tokom ta dva meseca pronaći dodatnih 20.000 radnika među nezaposlenima, studentima ili tražiocima azila u Nemačkoj.
  • need for speed

    10.04.2020 13:00
    @Pero
    Ajd ti Pero polako nazad odakle si došao. Pa ćemo mi napraviti sistem koji nam odgovara. Da se ne pomeramo mi što korene imamo ovde, tebi lakše.
  • nebesky

    10.04.2020 10:35
    Idem
    Okrenite moj mobilni, molim vas! Hoću da idem - imam preko 65, ali bolje da idem u Nemačku da berem jabuke, okopavam, ašovim... nego da sedim ovde i uništavam život...
  • Pero

    10.04.2020 09:14
    Sad svi u Nemačku kome ne paše ovaj sistem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet