VIDEO: 200 vernika u Italiji prekršilo karantin da bi prisustvovali molitvi ispred crkve

Oko 200 vernika prisustvovalo je ceremoniji na Veliki petak u italijanskom regionu Apulija uprkos uvedenom karantinu.
Mesto San Marko in Lamis ima oko 15.000 stanovnika i čuveno je po procesiji Bogorodice na Veliki petak, kojoj prethodi defile kočija koje nose izdubljena debla pretvorena u baklje. Taj događaj je ove godine otkazan zbog strogih mera karantina u Italiji da bi se sprečilo širenje virusa korona.
 
Molitva u tišini ispred crkve, koju je organizovao lokalni sveštenik, trebalo je da bude tajna i prenošena uživo. Međutim, porodice sa decom i stare osobe pojavile su se u velikom broju na licu mesta, rekao je gradonačelnik Mikele Merla.
 
"Pogrešio sam, znam. Kada su ti ljudi došli i počeli da se mole pred Bogorodicom, bilo je komplikovano da prekidam molitvu", rekao je Merla i izvinio se građanima koji su ostali kod kuće za Veliki petak.
 
Kao protest, građani su na društvenim mrežama postavili brojne snimke i slike verskog okupljanja koje je naljutilo i biskupa Fođe Vinćenca Pelvija.
 
"To je ozbiljan čin učesnika koji nisu imali ni zdravog razuma, ni mudrosti da doprinesu zaštiti zdravlja i izbegnu širenje zaraze", rekao je biskup Pelvi.
 
Pomenuti lokalni sveštenik Mateo Fero, vidno potresen verskim žarom stanovništva, rekao je da je molitva organizovana "kao isključivo verski čin".
 
"Ko želi da me razapne, da me osudi, može to da uradi", rekao je on. List Korijere di mecađorno navodi da je sveštenik plakao.
 
Lokalno pravosuđe bi trebalo da otvori istragu koja bi utvrdila eventualnu odgovornost.
 
  • nasi da nauce nesto

    11.04.2020 22:02
    "To je ozbiljan čin učesnika koji nisu imali ni zdravog razuma, ni mudrosti da doprinesu zaštiti zdravlja i izbegnu širenje zaraze", rekao je biskup Pelvi. - mogli bi nasi da nauce nesto od njih, a ne da s**u kako su napadnuti i kako je to hajka itd. Jedino kapa dole Grigoriju sto je pozatvarao crkve kod njega u Nemackoj i onom profesoru sa bogoslovije sto su ga napali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).