Zbog "mešovite veze" poginulo devet osoba

U sukobu muslimana i hrišćana u egipatskoj prestonici Kairu poginulo je devetoro, a ranjeno 144 ljudi, a zapaljena je i crkva, saopštili su danas lekarski i bezbednosni zvaničnici.
U sukobu muslimana i hrišćana u egipatskoj prestonici Kairu poginulo je devetoro, a ranjeno 144 ljudi, a zapaljena je i crkva, saopštili su danas lekarski i bezbednosni zvaničnici.

Do sukoba je došlo juče nakon što su muslimani napali Koptsku crkvu u predgrađu Kaira Imbabi, da bi oslobodili hrišćanku koja je tu držana protiv svoje volje jer želi da pređe u islam, prenela je agencija AFP.

Prema rečima jednog sveštenika, najmanje petoro poginulih su Kopti koji su ubijeni kada su "siledžije i muslimanski fundamentalisti pucali na njih". Policija je stigla na mesto sukoba sa oklopnim vozilima i ispalila više hitaca u vazduh, dok su hrišćani i muslimani bacali kamenje jedni na druge. Na drugom kraju Imbabe muslimani su bacili molotovljeve koktele na drugu crkvu i zapalili je, rekli su policijski zvaničnici, navodeći da je vatra ugašena.

Egipatski muftija Ali Goma osudio je sukobe, naglasivši da predstavljaju "poigravanje sa egipatskom nacionalnom bezbednošću". Sukob predstavlja još jedan izazov za vojne vlasti Egipta koje nastoje da vrate red i zakon nakon što je predsednik Hosni Mubarak svrgnut s položaja u februaru posle narodne pobune, ocenio je Rojters.

U Egiptu ima 80 miliona stanovnika, a oko 10 odsto čine Kopti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet