Proizvođači krompira mole Belgijance da češće jedu pomfrit

Poznato je da Belgijanci vole pomfrit, često u kombinaciji s majonezom, ali teško pogođen poljoprivredni sektor sada želi da im krompiri postanu obrok dva puta nedeljno, piše BBC.
Proizvođači krompira mole Belgijance da češće jedu pomfrit
Foto: Pixabay
Romejn Kols, predstavnik sindikata proizvođača krompira Belgapom, to smatra pitanjem opstanka jer je zbog pandemije znatno pao izvoz tog povrća.  U belgijskim skladištima stoji 750 hiljada tona krompira, a restriktivne mere su uništile potražnju. 
 
"Jedimo pomfrit dvaput nedeljno, umesto jednom", apelovao je Kols. 
 
Od sredine marta restorani u Belgiji su zatvoreni, a utihnula su i druga tržišta za krompir.  Tešku situaciju pogoršalo je i otkazivanje velikog broja prolećnih i letnjih festivala u zemlji.
 
Pogođeno je i svetsko tržište krompira. Belgija je jedan od najvećih izvoznika proizvoda od krompira, uključujući smrznuti pomfrit.  Godišnje izveze oko 1,5 miliona tona u više od 100 država. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet