Istraživanje pokazalo: Švedska daleko od kolektivnog imuniteta

Švedsko istraživanje pokazalo je da je do kraja aprila samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo antitela na virus korona, što bi moglo da pojača bojazan da odluka da se Švedska ne zatvori zbog epidemije neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta.
Tu strategiju zagovarao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel. On je dao preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mere i karantin.  
 
U Švedskoj su tako ostale otvorene škole, restorani i kafići, čak i dok je veći deo Evrope bio zatvoren. Broj mrtvih od Covid-19 u Švedskoj  je mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, iako manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske.   
 
Broj pacijenata na intenzivnoj nezi u Švedskoj je pao za trećinu otkad je krajem aprila imao svoj vrhunac, a zdravstvene vlasti tvrde da epidemija usporava.
 
Međutim, Švedska je u poslednjih sedam dana zabeležila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Evropi.   
 
Cilj istraživanja o antitelima je bio da se utvrdi da li postoji potencijal za kolektivni imunitet, odnosno da li je dovoljan broj u populaciji razvio imunitet, čime bi  zaraza prestala da se širi.   
 
Švedska zdravstvena agencija rekla je da se rezultati tog istraživanja poklapaju s njihovim modelima da je gotovo trećina Stokholma zaražena, objasnivši kako je studija sprovedena pre mnogo vremena, pa se bolest u međuvremenu još proširila.   
 
"Malo je manje nego što smo očekivali, ali ne puno, možda za jedan do dva postotna boda", rekao je Tegnel.  Ali, koncept kolektivnog imuniteta još nije ispitan u slučaju virusa korona, pa se ne zna koliko traje imunitet od zaraze kod oporavljenih pacijenata.   
 
Istraživanje je rađeno na osnovu 1,1 miliona testova iz cele Švedske, a objavljene su samo brojke za prestonicu.   
 
Švedsko zdravstvo isticalo je da kolektivni imunitet nije cilj sam po sebi, nego da je svrha strategije usporavanje širenja virusa da ne bi preplavio zdravstveni sistem, ali ne i njegovo potpuno suzbijanje. Švedski stručnjaci tvrdili su da države koje su uvele potpune karantine da bi sprečile izloženost virusu dolaze u opasnost ponovnih izbijanja zaraze.   
 
Svetska zdravstvena organizacija upozorila je države da se ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno "imuniteta krda". Prošle nedelje je objavila da su svetska istraživanja pokazala da su antitela pronađena kod malog broja ljudi, između jedan i 10 odsto populacije ih ima, što se poklapa sa nedavnim rezultatima u Španiji i Francuskoj.   
 
Među kritičarima pristupa ove zemlje je Bjorn Olsen, profesor zaraznih bolesti na univerzitetu u Upsali, koji smatra da je koncept kolektivnog imuniteta "opasan i nerealan" u slučaju Covid-19.
 
"Mislim da je 'imunitet krda' daleko od nas, ako ga ikad i postignemo", rekao je za Rojters nakon objave rezultata istraživanja.   
 
U Švedskoj je trenutno zaraženo više od 30 hiljada ljudi, a preminulo je njih 3.831, što je tri puta više od broja smrtnih slučajeva u Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu. 
  • 021

    21.05.2020 13:25
    Sedeli smo kao budale kod kuce. Sada se otvaraju granice i Exit ce biti u avgustu. Jasno je svima da je korona prenaduvana. Sada samo cekamo da nas prisilno sve vakcinisu, a kontrola nad stanovnistvom ce i dalje ostati. Uzas u kakvom svetu zivimo i sta nam rade.
  • Јое

    21.05.2020 10:58
    Закључак
    Шведска није увела никакве забране кретања и није затварала школе, а разболело се само 7,3% становништва. Да ли то онда значи да овај грип, којим су нас толико плашили, није заразан у тој мери да је било потребно укидати наша људска права и забрањивати нам кретање? Ако узмемо у обзир и да је већина оболелих имала благе или никакве симптоме, онда закључујемо да и смртност од овог вируса није већа од редовног-сезонског грипа. Због чега су нас онда правили будалама последња два месеца и стварали панику? Због избора? Или да нам уваљају вакцину коју не желимо?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet