Prvog vikenda posle karantina Italijani u velikom broju na plažama

Prvog vikenda nakon što je Italija ukinula najdužu blokadu u Evropi zbog korona virusa, stanovnici te zemlje preplavili su plaže i izletišta širom Apeninskog poluostrva.
Prvog vikenda posle karantina Italijani u velikom broju na plažama
Foto: FoNet/AP
Od severa do juga građani Italije nisu odoleli prilici da posle više od dva meseca restriktivnih mera odu dalje od svog mesta prebivališta, ali unutar regiona u kojem se nalaze, pošto još nije dozvoljeno kretanje među regionima.
 
Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela drastične mere karantina na celoj teritoriji i za Italijane je završeno sa čekanjem, pa su pohrlili na plaže za prvo plivanje ove sezone ili makar sunčanje.
 
Bili bi to sunčani dani na plaži, kao i bilo kojih ranijih godina, da nema policajaca koji opominju ljude šta je dozvoljeno, a šta nije, zbog virusa kovid-19 koji je teško pogodio Italiju, treću zemlju u svetu po broju žrtava sa više od 32.000 umrlih od posledica tog virusa.
 
Lokalna pravila su različita, pa tako nisu svi regioni zvanično otvorili kupališta strahujući od širenja zaraze, međutim mnogi se nisu obazirali na to, te su zabeleženi brojni slučajevi kršenja propisa. U Liguriji je dozvoljeno šetati plažama, ali ne i sunčanje, a u gradu Savona, u tom regionu, 11 kupača kažnjeno je novčanom kaznom od 285 evra.
 
Ipak, mnoge plaže od Riminija do Mondela otvorene su za posetioce, ali je na snazi zabrana okupljanja. Oko 600 kilometara belih peščanih plaža Sardinije za sada je dostupno samo lokalnom stanovništvu.
 
Kretanje više od 60 miliona stanovnika Italije van regiona u kojem se nalaze trebalo bi da bude omogućeno od 3. juna, za kada je najavljeno i otvaranje granica Italije za dolaske iz država EU i Šengena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet