Meksiko uvodi indeks sreće umesto BDP-a

Meksiko će uvesti indeks sreće kao alternativu bruto domaćem proizvodu (BDP) za koji smatra da nije dobar pokazatelj dobrobiti građana, objavio je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.
Pokazatelj će zajedno razviti ekonomisti, matematičari, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci, a služiće za merenje ne samo privrednog rasta, već i nivoa nejednakosti i "sreće stanovnika", naveo je meksički predsednik, izabran iz redova levice.
 
"Tehnokratima se to neće svideti, ali za nas bi moglo biti dobro i svakako nešto novo", objasnio je Lopez Obrador.
 
Predsednikova najava vremenski se poklopila s padom meksičke privrede zbog teških posledica širenja Covida 19, primećuje agencija dpa.
 
Međunarodni monetarni fond očekuje da će meksička privreda ove godine pasti 6,6 odsto, nakon stagnacije u 2019.
 
Druga ekonomija Latinske Amerike s gotovo 130 miliona stanovnika beleži vrlo visok nivo nejednakosti a više od 50 miliona građana klasifikovano je kao siromašno.
  • novisađanin

    25.05.2020 10:55
    pametno
    BDP je bitan pokazatelj samo profitomanijacima,onih jedan posto kojima je jedino bitno zgrtanje novca a od čega velika većina naroda ne živi bolje...ovo je bar pokušaj da se stvari posmatraju iz pravog ugla...
  • Куп је битан

    25.05.2020 09:13
    Индекс среће у земљи у којој годишње погине више људи него у Сирији, Ираку и Авганистану заједно.
  • Info

    25.05.2020 09:08
    Najveca sreca u Meksiku je ako uopste ostanes ziv s obzirom da surovi narko karteli ne samo sto cine cudovisne masakre vec im ni predsednik niti vojska nista ne mogu .
    Ova drzava je prosle godine imala najvecu stopu ubistava na svetu sa neverovatnih 35000 ubistava , oko 100 svakog dana .

    https://www.google.com/amp/s/www.nst.com.my/amp/world/world/2020/01/558501/2019-saw-staggering-35000-murders-mexico

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet