FOTO: Šesti dan protesta u SAD, senator traži vojsku na ulicama, policija greškom uhapsila agenta FBI

Nasilne demonstracije zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda širom SAD ulaze u šesti dan. Vlasti 26 od ukupno 50 američkih država izvele su pripadnike Nacionalne garde na ulice.
FOTO:  Šesti dan protesta u SAD, senator traži vojsku na ulicama, policija greškom uhapsila agenta FBI
Foto: FoNet/AP
Demonstranti su palili vatre oko Bele kuće, u Filadelfiji razbijali i pljačkali prodavnice. Uhapšena je i ćerka gradonačelnika Njujorka, a napadnut je i novinar Vol strit žurnala.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je učesnike protesta da mirno izražavaju negodovanje, a američke vlasti da se uzdrže u postupanju prema demonstrantima.
 
"U Sjedinjenim Državama, kao i u bilo kojoj državi sveta, različitost predstavlja bogatstvo a ne pretnju, ali uspeh društava koja neguju različitost u svakoj zemlji iziskuje velike investicije u socijalnu ravnotežu", istakao je Gutereš.
 
 
Agenti Tajne službe sproveli su predsednika SAD Donalda Trampa u bunker u vreme kada su Belu kuću opkolili demonstranti, javio je magazin Tajm. 
 
Republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton apelovao je na Trampa da izvede aktivne pripadnike vojske SAD na ulice kako bi se ugušili nemiri. Koton se pozvao na zakon iz 1807. godine koji omogućava predsedniku da izvede vojsku na ulice u slučajevima "bezvlašća, ustanka i pobune". 
 
Tramp je poručio guvernerima više američkih država u kojima besne nemiri da preduzmu oštrije mere ili će "federalna vlada preuzeti stvar u svoje ruke". 
 
 
Brat ubijenog: Nasilje neće vratiti Džordža
 
Terens Flojd, brat ubijenog Džordža ponovo je pozvao na mir. Došavši na mesto gde je je Džordž ubijen u Mineapolisu, poručio je da nasilje neće vratiti njegovog brata. Pozvao je demonstrante da "to učine na drugi način".
 
"Obrazujte se, upoznajte kandidata za koga ćete da glasate na predsedničkim izborima. Tako ćemo da ih udarimo", rekao je Terens Flojd.
 
U gradu Davenport u državi Ajova dvoje ljudi je poginulo i jedna policajac je ranjen tokom noći. Prema navodima lokalnih vlasti, policajci su napadnuti iz zasede tokom patrole.
 
Šef lokalne policije Pol Sikorski rekao je da su napadači zapucali na policijsko vozilo i da je tom prilikom ranjen jedan policajac. Dodao je da je uhapšeno nekoliko osoba koje su osumnjičene za napad.
 
I demonstracije u Luivilu u Kentakiju obeležio je vatreni obračun. Snage lokalne policije i pripadnici Nacionalne garde poslati su da rasteraju gomilu iz koje je neko zapucao u njihovom pravcu.
 
"Jedan muškarac stradao je u razmeni vatre", rekao je šef policije Luivila Stiv Konrad.
 
Pojedini policajci širom zemlje iskazali su klečanjem solidarnost sa demonstrantima.
 
 
Dok rasni nemiri potresaju SAD, policija pravi nove greške, koje produbljuju nepoverenje Afroamerikanaca.
 
Lokalna policija u Karabelu na Floridi rutinski je uhapsila crnca u crvenoj majici. Pre stavljanja lisica nije mu proveren ni identitet. Kad su na njegovo insistiranje iz njegovog džepa izvadili legitimaciju, ustanovili su da se radi o agentu FBI Aleksu Hatenu.
 
U Njujorku uveden policijski čas
 
U Njujorku je danas uveden policijski čas koji će trajati od 23 sata do pet sati ujutro, saopštili su gradonačelnik Bil de Blazio i guverner države Njujork Endrju Kuomo. Na taj način Njujork se pridružio većem broju američkih gradova koji su već uveli zabranu kretanja tokom noći.
 
De Blazio i Kuomo su rekli da im pljačkanje prodavnica, paljenje policijskih automobila i uništavanja druge imovine nije ostavilo prostora za bilo šta drugo, osim za uvođenje policijskog časa. Kuomo je istakao da se ne sme dozvoliti ljudima koji žele da ruše i diskredituju legitimne proteste da ugrožavaju javnu bezbednost.
 
I Kuomo i De Blazio, obojica iz Republikanske partije, kritikovali su neke akcije policije, rekavši da su dodatno razbuktali proteste.
  • Imemoje

    02.06.2020 02:02
    Whow!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet