FOTO: Orban otkrio spomenik sa mapom "velike Mađarske" na kojoj je i Vojvodina

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo se našao u žiži interesovanja u regionu zbog mape "velike Mađarske", nakon što je otkrio spomenik na kojem se nalazi spomen-ploča sa mapom, na kojoj su i delovi Srbije.
Na spomeniku koji je Orban otvorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, nalazi se i spomen-ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austrougarskog carstva, koja obuhvata Vojvodinu, kao i druge delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.
 
Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austrougarske mađarska teritorija smanjena za dve trećine.
 
Na spomeniku su slovima od neruđajućeg čelika ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj.
 
Orbanova vlada platila ga je 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.
 
Za događaj je komponovana posebna opera, po uzoru na Riharda Vagnera, a zvanicama su se na otvaranju delile i crne trake žalosti, prenosi Blic.
 
Hrvatski portal Index.hr preneo je da se među spomen-pločama, uz mapu "velike Mađarske", nalazi i ona na kojoj piše "Fiume - tengerre magyar", što znači "Rijeka - Mađarska do mora".
 
Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki delovi mađarske teritorije "nasilno otcepljeni", Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.
 
 
Video snimak događaja na kom se vidi karta "velike Mađarske" i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.
 
Orban se početkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je na društvenim mrežama objavio mapu "velike Mađarske".
  • .

    09.06.2020 00:54
    Jelacic - Made in Serbia
    @Pozdrav za NS
    Nesto nam se smireni pozdravljac raspisao hahaha
  • .

    09.06.2020 00:54
    Jelacic - Made in Serbia
    @Pozdrav za NS
    Nesto nam se smireni pozdravljac raspisao hahaha
  • Pozdrav za NS

    08.06.2020 22:46
    Sinisa@, kako odgovorit na ovako neinteligentan i ometen komentar koji ste vi napisali, zaista ne znam. Nije lako zivit u Varadinu okruzen svim onim spomenicima koji su bastina hrvatskog naroda. A mama vas nije ucila da nije kulturno krasti tudje povijesne licnosti ? Drzi se ti svog vozda Karadjordja i bastini njegova dostignuca, a vojskovodje Habsburskog carstva ostavi onim narodima koji su bili akteri tih vremana i tih dogadjaja. Lp za :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.