SAD otkupile svetske zalihe ključnog leka u borbi protiv korona zaraze

Izgleda da je svet sve razjedinjeniji u naporima da se savlada svetska epidemija.

Kao i mnogo puta do sada, pokazuje se da "riba smrdi od glave", odnosno problem u borbi protiv virusa Covid-19 prave baš najmoćniji.

Tako su, prema navodima Gardijana, SAD sa kompanijom "Gilead sciance" ugovorile kupovinu pola miliona doza leka remdesivir, za koji je nedavno potvrđeno da pomaže bržem oporavku obolelih. Prethodno je kompanija prvih 140.000 doza razdelila širom sveta radi isptivanja, pa kada se pokazala izvesna efikasnost Bela kuća je otkupila celokupnu julsku i po 90 odsto od avgustovske i septembarske proizvodnje.

Aleks Azar, ministar za zdravstvo, otvoreno je ustvrdio da će američka administracija učiniti sve kako bi svaki američki pacijent koji ima potrebu za remdesivirom i dobio taj lek. Ugovor sa farmaceutskom kućom je takav da nema mehanizma kojim bi se remdesivir nabavio izvan SAD. Lečenje podrazumeva šest doza čija je zbirna cena 3.200 dolara.

Za remdesivir je utvrđeno da pomaže brzini oporavka, što je važno jer se njegovom upotrebom brže oslobađaju bolnički ležajevi za nove pacijente. Inače, on je inicijalno bio namenjen lečenju od ebole, ali nije pokazao dovoljnu efikasnost.

Amerikanci su se na solo akciju odlučili kada su videli da se zaraza opet otela kontroli i broj novozaraženih ponovo počeo strelovito da raste. Trenutno se broj zaraženih u SAD uvećava za 40.000 dnevno, a vodeći američki imunolog Anton Fuči ističe kako ne bi bio iznenađen da dnevni broj novozaraženih za kratko vreme premaši 100.000.

U SAD je trenutno preko 2,75 miliona ljudi zaraženo koronavirusom, dok je preko 130.000 obolelih preminulo. U poslednje vreme pandemija se širi po najvećim državama - Kaliforniji, Teksasu, Floridi, Arkanzasu, dok je Los Anđeles novo veliko žarište.

Slučaj sa remdesivirom nije prvi u kome državni i zdravstveni čelnici SAD ispoljavaju bezobzirno ponašanje. Pre nekoliko meseci su pokušali da obezbede ekskluzivno pravo na otkup vakcine koju razvija francuski proizvođač "Santofi", a sve po osnovu ulaganja u ovaj projekat.

Međutim, Francuzi se reagovali ljutito i ukazali da i njihova država decenijama ulaže u pojedine projekte ugledne farmaceutske kuće, pa je "Santofi" morao reterirati. Ostalo je, međutim, nejasno kakav je dogovor postigla kuća sa SAD i kolika je validnost ovog dogovora.

Takođe, tokom pandemije Amerikanci su u više navrata kupovalu zaštitnu opremu koji su proizvođači prethodno već bili ugovorili sa drugim kupcima. Iz SAD je stigla dolarski jača ponuda i roba je preusmerena. Kanadski premijer Džastin Trido je još pre četiri meseca ukazivao na štetne posledice američkog iskakanja iz zajedničke borbe protiv zaraze, ali njegove reči kao da su isparile u vazduhu.

  • Anonimus

    01.07.2020 15:46
    Po običaju, SAD obožavaju da se pokažu moćnijim od ostatka sveta, decenijama ignorišu Svetsku zdravstvenu organizaciju...
  • marko

    01.07.2020 11:42
    uvedite im sankcije kao nama nekad
  • jajare

    01.07.2020 11:22
    pogresili su
    Kupili su pogresan lek .

    Lek za koronu je mnogo jeftiniji i nije taj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet