Milanović: Za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod

Genocid u Srebrenici se dogodio, dokazivati ga više ne treba, svet zna ko je počinio genocid u Srebrenici, a zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je reći i prihvatiti da za genocid nije i ne može biti kriv celi srpski narod, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.
Milanović je u video poruci naveo da je važno reći da svi krivci, pravi krivci, najveći krivci, do danas nisu kažnjeni, preneli su hrvatski mediji.
 
"Odgovornost svih nas jeste da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru", istakao je Milanović i dodao da je još veća odgovornost na nama da porodice žrtava i preživele prihvatimo kao sebi jednake i damo im veru u postojanje onih ljudskih i evropskih vrednosti.
 
"Ne ostavljajmo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, verodostojnosti i iskrenosti", zaključio je Milanović.
 
Đukanović: Opomena za sve naše narode
 
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je svojoj video poruci izjavio da je Srebrenica opomena za sve naše narode.
 
"Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nisu sprečili, i nas i međunarodne zajednice, svedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, večita opomena i podsećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti", naveo je Đukanović, prenosi RTCG.
 
On je ukazao da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila, dodaši da takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama.
 
"One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sledbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja", kazao je predsednik Crne Gore.
 
On je naglasio da sećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza.
 
"Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti", poručio je Đukanović.
  • Cobi Ns

    12.07.2020 02:36
    Ne može biti,nikakav Jasenovac,ili bilo koji drugi zločin opravdanje za neki počinjen danas....."krvne osvete"su odlike primitivnih naroda!?!
  • Jovana Srbija

    11.07.2020 19:55
    :)
    Ne znam nista o ovom coveku, prvi put citam nesto sto je izjavio, ali hvala. Cenim svaku dobru i konstruktivnu rec koju cujem. Sloboda i bolji zivot su borbe kolje traju celog zivota.
  • PoP

    11.07.2020 18:13
    ...
    Što to nisu gospoda Milanović i Đukanović izjavili u Jasenovcu, ili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet