VIDEO: Snažna eksplozija u Bejrutu, najmanje 78 poginulih

Dve veoma jake eksplozije sravnile su večeras sa zemljom veći deo luke Bejruta i oštetile mnoge zgrade u glavnom gradu Libana, poginulo je najmanje 78 ljudi, a više od 4.000 je ranjeno.
VIDEO: Snažna eksplozija u Bejrutu, najmanje 78 poginulih
Foto: 021
Najsnažnija eksplozija koja je pogodila Bejrut poslednjih godina zatresla je grad toliko da je deo stanovnika mislio da je prestonicu zemlje pogodio zemljotres. Eksplozija je stvorila udarni talas koji je pogodio veći deo grada, popucala su prozorska stakla, te su se rušili balkoni stanova. 
 
Do eksplozije je došlo u lučkom delu grada. Libanski ministar unutrašnjih poslova rekao je da inicijalne informacije govore da je došlo do eksplozije materijala koji je zaplenjen pre više godina i bio je uskladišten u luci. Neki govore o eksploziji hemikalija. 
 
Po snimcima na društvenim mrežama, najpre se u luci video svetli dim, a potom je grad zatresla veoma snažna eksplozija. Oni koji su snimali odbačeni su unazad velikom snagom udarnog talasa. 
 
Predsednik Libana pozvao je na hitan sastanak Vrhovnog veća obrane. Premijer Hasan Diab proglasio je sredu za Dan žalosti.
 
 
Mediji pišu da se eksplozija dogodila neposredno pred izricanje presude na suđenju povodom ubistva bivšeg premijera Rafika Haririja u 2005. godini.
 
Sud Ujedinjenih nacija spremao se da izrekne presudu četvorici osumnjičenih za ubistvo Haririja bombom aktiviranom u kolima.
 
Sva četvorica su članovi proiranske Hezbolah grupe, koja je oduvek odbacivala bilo kakvo učešće u ubistvu Haririja. Sudi im se u odsustvu, a presuda bi trebalo da bude izrečena u petak.
 
Moguća druga eksplozija navodno se odigrala u Haririjevoj kući u gradu.
 
Uzrok eksplozije još uvek nije poznat, ali navodi se da je možda reč o nezgodi. Državna novinska agenicja Libana izveštava o požaru koji je izbio na depou za eksplozive u luci.
 

  • Salamander

    05.08.2020 00:32
    braon-žuta nitro grupa
    KAN djubrivo
    malo petrolejs i neka mala inicijalna eksplozijica...
    Ka-booom...
    -NO3 je to


  • Podbarac

    04.08.2020 22:44
    @Dejan
    Ono ćemu prićaš je AN-Fo, ali kada je u pitannju amonijum-nitrat,, uopšte ti nije potrebno "fosilno gorivo za eksploziju. Ima gomila primera gda čak i NPK đubrivo ume da napravi haos:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ammonium_nitrate_disasters

    Za ovo "Inace,Luka NS je puna vestackog djubriva AN,nismo ni svesni koliko,da ne hoce ovo bi mogao ovde da napravi veoma brzo !" si sasvim u pravu. Daklem potreban je požar+temperatura oko 250 stepeni+trnsfer toplote+pritisak (može da bude i od naslaganih džakova, i eto ti belaja.
    Ovo u Bejrutu je malo "problematično", pošto se na snimku jasnu vidi i čuje puščana/pištoljska municja, ne vatromet.

    Sam detonirajući talas grubo je kao u slučaju HE - oko 6-7,ooo metara u sekundi, tak da možda jeste eksplozija čistog amonjium-nitrata (destek i više h8iljada tona), ali pre mi liči na vojni eksploziv ili municiju. Npr. 1,000-2,000 kaćuša-grad raketa što je sa stanovišta rata u Siriji, utrošak municije za nekoliko dana ratovanja.

    Daklem, sumnjam da je sa amonijum nitrat, ali može biti, Tolko,
  • Ilija Č.

    04.08.2020 22:40
    ...
    Bejrut je luka preko koje se snadbeva kompletno naoružanje za okršaje u Siriji, ovo može biti samo sabotaža.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.