Nalogodavcu ubistva novinarke u Meksiku 50 godina zatvora

Sud u Meksiku osudio je na 50 godina zatvora Huana Karlosa Morenu, nalogodavca ubistva poznate novinarke Miroslave Brič, koja je pisala o trgovini drogom, nasilju i korupciji u zemlji.
Ona je bila 11. novinar koji je ubijen tokom 2017. godine u Meksiku.
 
Gotovo 90 odsto napada na novinare u Meksiku nije rešeno, a tužilaštvo je saopštilo da je ovako dugačka zatvorska kazna za nalogodavca presedan među krivičnim delima protiv slobode izražavanja.
 
Repoteri bez granica saopštili su da je samo ove godine ubijeno pet novinara u Meksiku što ovu zemlju svrstava među "najsmrtonosnije na svetu za medijske radnike".
 
"Dosluh između državnih zvaničnika i organizovanog kriminala predstavlja ozbiljnu pretnju novinarima i urušava pravosuđe na svim nivoima", navodi se u saopštenju te medunarodne organizacije.
 
Ubica Miroslave Brič ostavio je poruku na kojoj je pisalo "Zato što je bila preglasna".
 
Lokalni mediji prenose da je nalogodavac Huan Karlos Moreno bio istaknuti član kartela iz Sinaloe, a neposredni izvršilac ovog zločina pronađen je ubijen nedugo nakon ubistva novinarke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.