Izvoz ruske vakcine protiv korone nije u planu u narednih 12 meseci

Direktor naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" u Rusiji Aleksandar Gintsburg izjavio je da nema planova da se ruska vakcina protiv korona virusa učini dostupnom drugim zemljama u narednih godinu dana, sve dok rusko stanovništvo ne bude vakcinisano, prenosi TAS.
Izvoz ruske vakcine protiv korone nije u planu u narednih 12 meseci
Foto: Pixabay
"Koliko ja razumem iz razgovora sa članovima Ruskog fonda za direktna ulaganja, koji se bavi ovim pitanjem, izvoz vakcine nije planiran u narednih 12 meseci, sve dok naša populacija ne bude vakcinisana", izjavio je Gintsburg.
 
Međutim, on je naveo da su u toku pregovori o obezbeđivanju tehnologije za tri do pet zemalja koje žele da proizvedu vakcinu.
 
Najavio je i da vakcinacija dobrovoljaca, kao treća faza ispitivanja, počinje narednih dana.
 
Distribucija vakcina obaviće se 3. i 4. septembra ambulantama u Moskvi, a plan je da se vakciniše 40.000 ljudi. Gintsburg je objasnio da će dobrovoljci proći sve neophodne lekarske preglede, a potom će, u naredna dva do tri dana biti i vakcinisani.
 
Rusija je 11. avgusta registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa, po imenu Sputnjik V. Vakcinu je razvio Institut Gamalej, a tokom juna i jula su sprovedena klinička testiranja.
  • Deki7

    02.09.2020 09:08
    Naravno
    Kao i svuda u svetu. Prvo sebe lecis. Ne znam kako drugacije?? Otkrismo toplu vodu.
  • Djubrad

    01.09.2020 20:53
    Vidi bogati, da nisu oni napravili covid?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).