Obeležava se 19. godišnjica terorističkog napada na Kule bliznakinje

U SAD se danas obeležava 19. godišnjica terorističkog napada u kome je stradalo skoro 3.000 ljudi u Njujorku, Virdžiniji i Pensilvaniji.
Tog 11. septembra 2001. godine 19 pripadnika terorističke organizacije Al Kaida oteli su četiri aviona od kojih su dva udarila u Svetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter sa 17 minuta razlike, nakon čega su se oba solitera, takozvane Kule bliznakinje, srušila.
 
Treći avion udario je u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu, a četvrti avion srušio se u ruralnom delu Pensilvanije 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.
 
Taj napad smatra se najsmrtonosnijim od napada na luku Perl Harbur u Drugom svetskom ratu i smatra se da je romenio percepciju bezbednosti SAD i naterao tadašnjeg predsednika Džordža V. Buša da objavi rat terorizmu i napadne Avganistan, prenosi Glas Amerike.
 
Američke snage su uspele da zbace Talibane sa vlasti u Avganistanu, a potraga za vođom Al Kaide Osamom Bin Ladenom trajala je do 2011. godine kada su ga mornaričke foke pronašle u Pakistanu i ubile.
 
Tokom današnjeg dana na sva tri mesta biće odata počast žrtvama tog napada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet