Petoro kandidata u trci za direktora Svetske trgovinske organizacije

Petoro kandidata ušlo je u drugi krug izbora za sledećeg generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije (STO).
Svetska trgovinska organizacija u potrazi je za novim generalnim direktorom koji će zameniti Brazilca Roberta Azeveda, koji se povukao sa ovog mesta krajem avgusta, godinu ranije nego što je planirano.
 
Među kandidatima su tri žene, od kojih dve iz Afrike. Trgovinsko telo koje postoji 25 godina nikada nije na čelu imalo ženu niti osobu koja je iz Afrike.
 
Petorku koja ide u sledeću rundu čine kenijska ministarka Amina Mohamed, bivša ministarka finansija Nigerije Ngozi Okondo-Iveala, bivša južnokorejska ministarka trgovine Jo Mjung-He, Muhamed Al-Tuvaidri iz Saudijske Arabije i bivši britanski ministar Lijam Foks.
 
Azevedov naslednik suočiće se sa velikim izazovima, s obzirom na to da globalne tenzije i protekcionizam rastu tokom usporavanja privrede izazvanog globalnom pandemijom korona virusa.
 
Druga runda izbora za čelnika STO, u kojoj će glasati 164 članica, trajaće od 24. septembra do 6. oktobra i tada će broj kandidata biti smanjen na dva. Svetska trgovinska organizacija ranije je saopštila da želi da izabere novog direktora početkom novembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.