Šef nuklearne agencije UN: Iranski sporazum u pat poziciji

Šef nuklearne agencije UN rekao je danas da je istorijski sporazum Teherana i svetskih sila o iranskom nuklearnom programu, postignut 2015, u teškoćama od jednostranog povlašenja SAD ali da ga i dalje vredi sačuvati.
Šef nuklearne agencije UN: Iranski sporazum u pat poziciji
Foto: Pixabay
Ali Akbar Salehi rekao je delegatima na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču da je taj sporazum sada takoreći u "pat poziciji" od kada je predsednik SAD Donald Tramp povukao svoju zemlju iz sporazuma 2018. 
 
Sporazum obećava Iranu ekonomske podsticaje i ukidanje sankcija u zamenu za ograničenje njegovog nuklearnog programa. Ostale zemlje potpisnice sporazuma - Francuska, Nemačka, Britanija, Kina i Rusija trude se da ublaže ponovo uvedene američke sankcije.
 
Od povlačenja SAD, Iran postepeno krši restrikcije prema sporazumu o količini uranijuma koji može da obogaćuje, koje čistoće može da bude i druga ograničenja, da bi izvršio pritisak na te zemlje da učine više.
 
Salehi je naveo da je od presudnog značaja da te zemlje nađu način da reše teškoće izazvane "ilegalnim povlačenjem SAD iz sporazuma". "Još postoji dogovor unutar međunarodne zajednice da sporazum treba da bude očuvan", rekao je.
 
Američki ministar energetike Dan Brujet u obraćanju posle Salehija nije pomenuo sporazum, samo je rekao da SAD ostaju posvećene tome da se suoče sa pretnjama koje predstavljaju nuklearni programi Severne Koreje i Irana.
 
On je izjavio da Iran pruža nepotpunu saradnju sa Međunarodnom organizacijom za atomsku energiju i da mora da uradi mnogo više da osigura potpuno i blagovremeno poštovanje svojih obaveza.
 
Krajnji cilj dogovora iz 2015. je da se spreči Iran da bude u stanju da izgradi nuklearnu bombu, a Iran insistira da ni ne želi to da uradi. Iako je prekršio neka ograničenja, Iran i dalje ima mnogo manje obogaćenog uranijuma nego što je imao pre potpisivanja sporazuma. On takođe i dalje dozvoljava inspektorima IAEA puni pristup njegovim nuklearnim postrojenjima, a svetske sile koje su i dalje privržene sporazumu smatraju da je to dovoljan razlog za pokušaj da se taj sporazum održi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet