Tužba protiv Grčke zbog postupanja prema migrantima

Nevladina organizacija Oksfam i građanski pokret "WeMove Europe" (Pokrećemo Evropu) saopštili su da podnose tužbu Evropskoj komisiji u kojoj traže da se pokrene postupak protiv Grčke zbog povrede prava tražilaca azila.
Dve organizacije u saopštenju ističu da "grčka vlada nije odgovorila na potkrepljene tvrdnje o povredi prava, posebno o neprestanom grubom vraćanju tražilaca azila u Tursku i o očitom kršenju (prava) azila".
 
Tužbu će u u njihovo ime podneti jedna holandska advokatska kancelarija.
 
Evropska komisija u sredu treba da iznese predlog reforme politike azila EU koji se s nestrpljenjem očekuje, dve nedelje nakon požara u prenatrpanom kampu Morija na grčkom ostrvu Lezbos u kojem su migranti boravili u neljudskim uslovima.
 
"Ako EK želi da pokaže da je svrha novog dogovora o azilu i o migracijama poboljšanje sistema azila u Europi, mora ujedno da obezbedi da sve zemlje članice poštuju ljudska prava i ljudsko dostojanstvo", rekla je Marisa Rajan, direktorka evropske kancelarije Oksfama.
 
Organizacije u tužbi ocenjuju da novi grčki zakon o azilu i način na koji grčke vlasti postupaju s tražiocima azila "ne poštuje evropsko pravo". Posebno ocenjuju da primena tog novog zakona u praksi sprečava veliki broj ljudi koji nemaju nikakvu pravnu pomoć da se žale na odluku o odbijanju azila.
 
"Ovde je reč o tome kako Evropa upravlja migracijama. Trenutno to radi tako što podupire prakse koje samo donose strašnu patnju", upozorio je Đulio Karini iz "WeMove Europea".
 
Organizacije koje u tužbi opširno opisuju povrede prava migranata, ocenjuju da je "jedini moguć" odgovor taj da Komisija pokrene postupak zbog "povrede prava".
 
EK može da prikupi informacije o eventualnom kršenju evropskog prava na osnovu sopstvene istrage i tužbe koju podnose građani ili druga zainteresovana strana. Komisija zatim može da pokrene zvanični postupak zbog povrede prava ako neka zemlja ne reaguje na optužbe za kršenje prava EU, i nakon određenog broja etapa može da odluči da se obrati Sudu pravde EU.
  • OCIGLEDNO

    22.09.2020 09:40
    JE :
    da je Grcka na udaru globalista.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet