Češka pooštrila mere da građane zadrži na liniji posao-kuća, "ostalo još samo da potpuno zatvorimo privredu"

U Češkoj je u sredu potvrđeno 14.968 novoinficiranih virusom korona, što je za 3.000 više nego prethodnog dana zbog čega je vlada danas vanredno uvela pooštrene mere kojima pokušava da građane zadrži na liniji posao-kuća.
Od izbijanja pandemije Covida-19 u martu do sada zarazilo se 208.915 ljudi, a aktivnih slučajeva je trenutno 124.040.
 
U Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, umrlo je 1.739 osoba, najviše u ponedeljak 100, a za poslednja 24 časa njih 69.
 
U bolnicama je trenutno 4.417 pacijenata, što je četiri puta više nego početkom oktobra, a trostruko više je i pacijenata u teškom stanju koji zahtevaju intenzivnu negu ili respirator, kojih sada ima 657.
 
Premijer Andrej Babiš apelovao je na Čehe da poštuju nove mere zato što dosadašnje blaže, koje su uvedene od početka jeseni, nisu delovale.
 
Ministar unutrašnjih poslova i šef Centralnog kriznog štaba Jan Hamaček upozorio je da je vlada posegla za najtežim merama i da više kao adut nema ništa, osim potpunog zatvaranja privrede i ljudi kao u Izraelu.
 
"Tih mogućnosti kako da dalje pooštrimo više nema mnogo. Vlada je primenila najteži kalibar kakav postoji, osim da potpuno isključi privredu cele zemlje, što nisu sebi dopustili nigde osim u Izraelu", kazao je Hamaček za dnevnik Pravo.
 
On je rekao da će vlada od parlamenta zatražiti produženje situacije krize zbog epidemije, pošto aktuelna ističe 3. novembra a vlada nema pravo da je bez odobrenja parlamenta sama uvodi na duže od 30 dana.
 
Prema njegovim rečima, modeli pokazuju da bi nastavak epidemije ovakvim tempom popunio kapacitete bolnica između 7. i 11. novembra.
 
"Ne možemo sebi da dopustimo luksuz da to raste dalje. U tom slučaju zdravstvo bi doživelo kolaps kao što je to bio slučaj u Lombardiji ili Njujorku", kazao je Hamaček koji je pozitivan na virus korona, u kućnom je karantinu i krizni štab vodi na daljinu.
  • Hm

    23.10.2020 00:56
    Kapaciteti su smešni, dobrodošli u Srbiju 21 veka, gde je zadnje 3 decenije sve urađeno da se zdravstvo sroza na najniže grane... Mi pucamo sa preko 100 pacijenata u KCVu u intenzivnoj,...
  • AA

    22.10.2020 14:54
    broj kreveta
    Ukupan broj bolnickih postelja za odrasle u Novom Sadu je oko 2300 (1350 u klinickom centru Vojvodine i po ostalim bolnicama oko 300-tinak). Od tog broja intezivnoj nezi pripada mozda 10%(negde 5% negde 8%, zavisi koja je bolnica u pitanju, jedino u urgentnom centru vise). A to je oko 230 jedinica intezivne nege, ja verujem da ima i manje. I to ti je to. Nema ni ljudstva ni novca za vise od toga, nazalost. Mislim da je po zakonu stopa kreveta 0,8 na 1000 stanovnika, ovde se racuna za celu Vojvodinu.
  • Malo istine

    22.10.2020 10:43
    667 teskih slucajeva na koliko miliona stanovnika?
    Slazem se da postoje i druge bolesti,ali prosto ne mogu da se otmem utisku da nije moguce da nema dovoljno kapaciteta kada vecina drugih bolesnika nije adekvatno zbrinuta.
    Koliki su bolnicki kapaciteti?(ovo je globalni problem)
    Novosadska betanija ima problem i bez korone, ostale bolnice isto tako su cesto u problemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet