Bugarska se pridružila sporazumu sa SAD protiv učešća Kineza u razvoju 5G mreže

Bugarska je potpisala sporazum sa SAD o bezbednosti bežične mreže 5G koji treba da obezbedi da u tome ne učestvuju kineske kompanije.
Bugarska se pridružila sporazumu sa SAD protiv učešća Kineza u razvoju 5G mreže
Foto: Pixabay
 Sporazum, nazvan "Čista mreža", juče su sa SAD na ceremoniji u Skoplju potpisali Severna Makedonija i Kosovo. Ambasada SAD u Sofiji navela je da se Bugarska "pridružuje sve većoj koaliciji zemalja i kompanija koje su se obavezale da će zaštititi svoje 5G mreže od nepouzdanih dobavljača".
 
Američki državni podsekretar za ekonomski rast Kit Kreč rekao je na jučerašnjoj ceremoniji potpisivanja s Bugarskom da je sporazuma od ključne važnosti za državnu bezbednost, ekonomski prosperitet i stabilnost regiona.
 
Sporazum je deo nastojanja administracije predsednika SAD Donalda Trampa da iz postavljanja 5G mreže isključi tehnološkog giganta "Huavej" i druge kineske firme.
 
Američki državni zvaničnici širom Evrope i sveta vode kampanju protiv uključivanja "Huaveja" kojeg Vašington smatra pretnjom državnoj bezbednosti SAD i tvrdi da ta firma svoju tehnologiju koristi za špijuniranje za račun vlade Kine. Peking to negira i tvrdi da Amerikanci vode kampanju protiv "Huaveja" iz ekonomskih razloga.
  • др Кристијан Трој

    25.10.2020 13:18
    Залажемо се за слободну тржишну утакмицу хахахааа....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.