Predsednik Poljske izrazio razumevanje za proteste Poljakinja povodom zabrane abortusa

Predsednik Poljske Andžej Duda izrazio je danas razumevanje za stotine hiljada žena koje već nedelju dana masovno izlaze na ulice gradova širom Poljske da protestuju zbog presude Ustavnog suda kojom im je gotovo potpuno zabranjen abortus, jer je ukinut jedan od tri izuzetaka kada je bio dozvoljen kada je plod teško deformisan ili oboleo tako da bi mu život bio neizreciva patnja.
Predsednik Poljske izrazio razumevanje za proteste Poljakinja povodom zabrane abortusa
Foto: FoNet/AP
"Ne čudim se gnevu i protestu tih žena. Jasno je da su u demokratskoj zemlji protesti legalni. Ali agresija, napadi na crkve i vulgarnosti, tome nema mesta u demokratiji i to snažno osuđujem. Ne želim da dodajem da takve demonstracije prete dramatičnim porastom oboljenja kovid-19", kazao je večeras predsednik Duda u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.
 
Predsednik Poljske takođe je oštro kritikovao poziv svog partijskog šefa, lidera vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda, vicepremijera Jaroslava Kačinjskog, za to što je sinoć pozvao aktiviste stranke i simpatizere da izadju da fizički brane crkve od Poljakinja jer navodno protestima tokom bogosluženja u nedelju i ispred crkava pokušavaju da unište poljski narod.
 
"Posebno moramo da branimo poljske crkve, po svaku cenu. Pozivam sve članove Prava i Pravde i one koji nas podržavaju da uzmu učešće u odbrani crkve", zatražio je sinoć Kačinjski da se birači njegove stranke pridruže radikalnim nacionalistima koji su već organizovali samozvane straže ispred crkava a u Varšavi pokušavali da se sukobe sa demonstrantima.
 
"Nema potrebe ni opravdanja da se pokreću bilo kakve građanske inicijative za to. Za to služi policija. Policija, policija i još jednom policija. Razgovarao sam sa ministrom unutrašnjih poslova i administracije Marijušom Kaminjskim kao i sa premijerom Mateušom Moravjeckim i uveravali su me da je policija na mestu i izvršava svoje zadatke", kazao je predsednik Duda.
 
Predsednik Duda je apelovao na sve da se ponašaju mirno, trezveno i pristojno, a ponudio je da nađe rešenje koje će u slučaju teškog oštećenja ploda zaštiti i bebu i majku za koju se, po rečima predsednika Poljske, mora imati razumevanja da se našla u dramatičnoj situaciji kada zna da će roditi bebu sa letalnim oštećenjima.
 
Prethodno je ćerka predsednika Dude Kinga,a zatim i njegova supruga Agata, stala na stranu žena koje protestuju zato što im je Ustavni sud oduzeo pravo izbora i tera ih na tragično junaštvo da rađaju teško oštećene bebe samo da ubrzo umru kako bi, kako je objašnjavao ranije Jaroslav Kačinjski bile krštene i sahranjene po učenju Poljske katoličke crkve.
  • Zozon

    29.10.2020 00:12
    Ovde je reč o zameni teza. Nije bitan napad na crkvu, nego napad crkve na građansko društvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet