Istrage napada na novinare nisu prioritet u zemljama Zapadnog Balkana

Mreža SafeJournalists saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, da je odluka o obeležavanju tog datuma doneta 2013. godina, a da sedam godina kasnije Zapadni Balkan ne vidi stvarni razvoj istraga o novinarima koji su ubijeni ili su bili na meti.
Istrage napada na novinare nisu prioritet u zemljama Zapadnog Balkana
Foto: Pixabay
U Bosni i Hercegovini u slučaju pokušaja ubistva Vladimira Jovanovića, počinilac je osuđen na sudu, ali u drugim zemljama regiona mnogi slučajevi ostaju nerešeni, navodi se u saopštenju, koje je medijima u Srbiji prosledilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
 
U Crnoj Gori je osuđen saučesnik za ubistvo Duška Jovanovića (2004), ali oni koji su naredili i organizovali ubistvo ostaju nepoznati, a u slučaju pucanja na Oliveru Lakić, nakon inicijalnih informacija da je osoba koja je pucala identifikovana 2019. godine, vlasti su ućutale i nije postignut nikakav napredak u istrazi.
 
U Srbiji su ubistva Radislave Dade Vujasinović (1994) i Milana Pantića (2001) i dalje u predistražnoj fazi, dok se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije (1999) bliži kraju.
 
Istraga o pokušaju atentata na pokojnog Dejana Anastasijevića 2007. godine nije dala rezultata, a suđenje za podmetanje požara u kući Milana Jovanovića (2018) i dalje je u toku.
 
Iako je 2017. godine glavni tužilac Kosova imenovao tužioca-koordinatora koji će slediti tragove za četiri slučaja nestalih novinara i dvanaest slučajeva ubijenih, oni i dalje nisu rešeni.
 
U Severnoj Makedoniji se broj napada na novinare u odnosu na 2019. utrostručio (sa četiri na 14), a više od polovine napada bilo je na novinarke.
 
"Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", navodi se u saopštenju Mreže koju čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, NUNS i Sindikat medija Crne Gore.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet