Tramp pobedio u Severnoj Karolini, nema uticaj na ishod

Predsednik SAD, republikanac Donald Tramp pobedio je kandidata demokrata Džozefa Bajdena u saveznoj državi Severna Karolina, objavila je agencija Asošiejted pres.
Tramp pobedio u Severnoj Karolini, nema uticaj na ishod
Foto: Pixabay
Pobedom u Severnoj Karolini, jednoj od ključnih država na predsedničkim izborima, Tramp je "osvojio" 15 elektora i sada ih ima 232.
 
Taj rezultat međutim nema uticaj na konačan ishod predsedničkih izbora, održanih 3. novembra, pošto su agencija AP i drugi vodeći američki mediji u subotu proglasili Bajdena pobednikom. Mediji su proglasili Bajdena novoizabranim predsednikom nakon što su projektovali njegovu pobedu u 23 savezne države i Distriktu Kolumbija, na osnovu kojih je "skupio" 284 elektorska glasa.
 
Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat "osvoji" najmanje 270 od 538 elektora. Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi "dobija" sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski.
 
Mediji su kasnije proglasili pobedu Bajdena i u Nevadi, čime je broj njegovih elektora povećan na 290.
 
Bajden je do Bele kuće došao najviše zahvaljujući osvajanju Pensilvanije, Mičigena, Viskonsina i Arizone, četiri ključne države u kojima je Tramp pobedio 2016. godine.
 
Agencija AP još nije proglasila pobednika u saveznoj državi Džordžija koja daje 16 elektora.
 
Prema podacima AP-a, u Džordžiji je posle obrađenih 99 odsto glasova Bajden imao 49,5 odsto, a Tramp 49,2 odsto. Pošto je razlika manja od 0,5 odsto, Džordžija je u sredu odlučila da ponovo ručno prebroji sve glasove na predsedničkim izborima.
 
Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.
 
Tramp od izborne noći optužuje demokrate za krađu izbora, ali za to ne navodi nijedan dokaz. On pokušava da ospori rezultate pred sudovima saveznih država, a najavio je da će u proces uključiti i Vrhovni sud SAD ako bude potrebno.
 
Ako pobeda Bajdena bude potvrđena, on će stupiti na dužnost predsednika 20. januara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet