Borelj u Sarajevu: Mir u BiH i posle 25 godina je krhak

Visoki predstavnik Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku i potpredsednik Evropske komisije DŽozep Borelj izjavio je u Sarajevu da je, 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, još uvek krhak mir u Bosni i Hercegovini.
Borelj u Sarajevu: Mir u BiH i posle 25 godina je krhak
Foto: FoNet
"Ovaj mir je još uvek krhak. Brojni su politički izazovi koji morate prevazići. Vaš saborac ostaje EU", rekao je Borelj obraćajući se građanima BiH u sklopu događaja "Od Dejtona ka Briselu" održanog u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, prenosi klix.ba.
 
Borelj je podsetio da je prošlo 25 godina od ključne prekretnice i da su rane i danas jasno vidljive.
 
"Dok se prisećamo tragedije iz prošlosti, nikada nećemo dozvoliti da se one ponove", rekao je Borelj i dodao da BiH može računati na pomoć svoje sestre bliznakinje- EU.
 
Budućnost BiH  je u EU i  to je zajednički cilj i zajedničko opredeljenje. Da bi se taj cilj postigao, političko rukovodstvo mora da preuzme svoj deo odgovornosti kako bi omogućilo reforme koje su za njih potrebne, istakao je Borelj.
 
"BiH je uvek imala važnu ulogu u istoriji Evrope. Vekovima je bila mesto susreta i stecište Istoka i Zapada... Ovaj pluralitet kultura je ogromno bogatstvo. Ista ova snaga se može pretvoriti u moćno oružje u rukama onih koji žele podele", upozorio je on.
 
On je upozorio da nas je istorija naučila da razlike mogu postati vidljive i izražene, kao što je bilo pre 30 godina.
 
"Dešavalo se to više puta u istoriji. EU i BiH su sestre blizakinje... Sama Unija ne poništava različitosti, niti različitosti sprečavaju jedinstvo", istakao je Borelj.
 
On je istakao da je članstvo u EU temeljni prioritet BiH budući da više od 80 odsto građana izražava podršku ovom cilju.
 
"Ovo je pitanje oko kojeg su saglasni i politički subjekti", rekao je Borelj, dodavši da je ostvaren napredak i da je preostalo još mnogo posla.
 
"Tokom 25 godina EU je bila uz BiH, ne samo kroz finansijsku pomoć, tehničko savetovanje, nego i kroz prisustvo tokom sukoba. To prisustvo je još tu", poručio je Borelj.
 
Upozorio je da su u BiH, kao i drugde u regionu, duboko ukorenjene političke podele, nedostaci pravosudnog sistema, korupcija, kontiniurana negativna retorika...
 
"Iskoristimo ovu godišnjicu da proces ubrzamo i napravimo iskorak od Dejtona ka Briselu. To je putovanje koje ovo društvo želi. Za to je potrebna institucionalna reforma zakonodavnog okvira", istakao je Borelj.
 
Podsetio je da postoji 14 ključnih prioriteta koje je Savet EU zacrtao pre godinu dana.
 
"Samo uz odlučnost da se ova zadaća ispuni, ova zemlja može napredovati na evropskom putu... Političari moraju pokazati vlasništvo nad promenama", rekao je Borelj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.