Još pet godina štednje za Grčku

Ustavni sud Nemačke 5. jula će razmatrati žalbe o pomoći Grčkoj. Grčka Vlada odobrila nove petogodišnje mere štednje. Predviđeno novo rezanje troškova za oko 28,4 milijarde evra.
Ustavni sud Nemačke 5. jula će razmatrati žalbe o pomoći Grčkoj. Grčka Vlada odobrila nove petogodišnje mere štednje. Predviđeno novo rezanje troškova za oko 28,4 milijarde evra.

 

Ustavni sud Nemačke saopštio je danas da će od 5. jula razmatrati žalbe većeg broja grupa i pojedinaca protiv vladine odluke da ta zemlja učestvuje u međunarodnom paketu za spasavanje Grčke.

Grčka je u maju prošle godine dobila 110 milijardi evra (160 milijardi dolara) međunarodne pomoći, ali se sada smatra da je neizbežan i drugi paket za spasavanje, pri državnom dugu od oko 350 milijardi evra i recesiji dubljoj od očekivane, koja je osujetila efekat oštrih rezova u potrošnji, prenela je agencija AFP.

Od Ustavnog suda se traži da presudi po nizu tužbi grupacija i pojedinaca protiv odluke nemačke kancelarke Angele Merkel u maju 2010. da u paketu pomoći Grčkoj učestvuje garancijom zajmova od 22,4 milijarde evra.

Podnosioci tužbi tvrde da taj paket za spasavanje narušava propise, s obzirom na to da takva pomoć nije predviđena sporazumima EU.

Oni takođe ukazuju da mogu pretrpeti ličnu štetu jer bi takva pomoć mogla podstaći inflaciju u zoni evra, uključujući Nemačku.

Sud je saopštio da će idućeg meseca saslušati usmene argumente po prvoj od, kako je nazvao, "mnoštva" podnetih tužbi.

Grčka vlada podržala je danas sprovođenje novog paketa strogih mera štednje koje su od ključnog značaja za tu prezaduženu članicu zone evra, kako bi nastavila da dobija međunarodnu kreditnu pomoć.

Vlada je odobrila petogodišnji plan oštre štednje koji je ta zemlja obećala međunarodnim kreditorima, a koji predviđa novo kresanje troškova od oko 28,4 milijarde evra i nove mere za povećanje prihoda sa ciljem svođenja grčkog budžetskog deficita ispod jedan odsto bruto domaćeg proizvoda do 2015, sa prošlogodišnjih 10,5 odsto BDP.

Te mere će danas kasnije biti prosleđene parlamentu, koji će o njima glasati 28. juna, prenela je agencija Dau Džons.

Grčka je u maju prošle godine izbegla bankrot, dobivši zajam od 110 milijardi evra od svojih partnera u zoni evra i Međunarodnog monetarnog fonda, u zamenu za sprovođenje oštrih mera štednje i ekonomskih reformi.

Grčka mora da usvoji ove nove mere pre nego što iz tog zajma dobije sledeću, petu tranšu od 12 milijardi evra, za koju se očekuje da bude puštena početkom jula.

Suočena sa neodrživo visokim troškovima pozajmljivanja na međunarodnim tržištima, Grčka, međutim, sada traži novi zajam od 60 milijardi evra za pokrivanje svojih finansijskih potreba u sledeće dve godine.

  • 10.06.2011 00:06
    Juče sam stigao iz Grčke, tamo je bolje nego u Srbiji. A da će im nova pomoć išta promeniti čisto sumnjam, pošto su navikli da ne rade ništa i žive dobro.
  • asa

    09.06.2011 19:37
    nismo ni mi daleko od ovakvog scenarija, jer sve se radi osim onog sto treba pa dokle izdrzimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet