U BiH počelo skijanje, dok skijališta širom Evrope ostaju zatvorena

Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu računajući da će uprkos pandemiji koja je nanela teške udarce turizmu u svetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.
U BiH počelo skijanje, dok skijališta širom Evrope ostaju zatvorena
Foto: Pixabay
Na Jahorini je u nedelju otvorena skijaška sezona nakon što je upotrebom sistema za stvaranje veštačkog snega osposobljena staza "Poljice" koja bi trebalo da bude na raspolaganju skijašima kako za dnevno tako i za noćno skijanje, a ostale staze otvaraće postepeno, zavisno od snežnih padavina.
 
U upravi Olimpijskog centra "Jahorina" nadaju se da će ove godine privući veliki broj skijaša, posebno nakon najava da će popularna skijališta širom Evrope ostati zatvorena barem do 10. januara.
 
"Ski-centri u Francuskoj su najavili da će biti zatvoreni. Prvi put se događa da ljudi koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji, Austriji rezervišu smeštaj na Jahorini i to nije mali broj. Prema informacijama koje sada imamo, bolji je booking ove godine nego prošle", kazala je Sanja Ćeremidžić, portparolka OC Jahorina.
 
U toj kompaniji računaju da će im u popunjavanju svih kapaciteta pomoći i to što nude "korona garanciju" za kupljene karte za skijališta. To znači da će, u slučaju zatvaranja granica ili zaraze gosta korona virusom, on moći da otkaže korišćenje kupljene ski-karte i da je prenese u sezonu 2021/22 ili da dobije nazad 80 odsto od uplaćenog iznosa.
 
Vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su da neće uvoditi dodatne mere ograničenja radi kontrolisanja širenja pandemije, pa na popularnim skijaškim odredištima u toj zemlji računaju da će dodatno privući posetioce pre svega iz susednih zemalja.
 
Na skijalištima će ipak važiti posebne mere, a one podrazumevaju ograničavanje broja osoba u gondolama, razmak u redovima i obavezu nošenja zaštitnih maski osim na stazama. Sprovodiće se redovna dezinfekcija a u ugostiteljskim objektima na planini važiće mere kao i drugde. Bitna je razlika u odnosu na prethodne godine i to što neće biti masovnih zabava uz muziku po kojima je Jahorina takođe postala poznata.
 
Skijalištima na Bjelašnici i Igmanu upravlja druga kompanija pod nazivom ZOI '94 ali i tamo su pripremili slične mere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet