U nedelju počinje vakcinacija u Hrvatskoj, prvi korisnici domova za stare i medicinski radnici

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da u Hrvatskoj vakcinacija protiv korona virusa počinje u nedelju, 27. decembra, kao i u drugim državama EU.
U nedelju počinje vakcinacija u Hrvatskoj, prvi korisnici domova za stare i medicinski radnici
Foto: Pixabay
Vladinim Planom vakcinisanja koji je danas usvojen, previđeno je da vakcinisanje bude istovremeno u svim županijama, a prvi na redu biće korisnici domova za starije i medicinski radnici. Cilj je da se vakciniše najmanje 70 odsto građana i da je dosad obezbeđeno gotovo šest miliona doza vakcine, rekao je Plenković novinarima.
 
Vakcinisanje će početi vakcinom proizvođača Fejzer/BioNTek čijih prvih 9.750 doza u subotu stiže u Hrvatsku.
 
"Želimo da se što više građana vakciniše. Pred nama je argumentovana rasprava da što više ljudi odluči da se vakciniše", rekao je premijer i dodao da je vakcina besplatna i dobrovoljna.
 
Istakavši da stručnjaci navode da je za uspeh vakcinacije potrebno da se vakciniše bar 70 odsto stanoviištva, premijer je najavio početak kampanje "Misli na druge: vakciniši se". Plenković je podsetio da je million doza vakcine naručeno od Fajzera, 2, 7 miliona od AstraZenece, 900.000 doza od Džonson i Džonson, milion doza od Moderne i 300.000 KjurVak. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da posle subote kada stiže 9.750 doza vakcine Pfizera, već u ponedeljak dolazi novi kontigent, a zatim svake sedmice sve veće količine.
 
On je rekao da će do kraja marta u Hrvatsku doći oko 300.000 doza Pfizerove vakcine, dok će posle registracije 6. januara doći i Modernina vakcina. Precizirao je da će se prvim vakcinama vakcinisati zdravstveni radnici koji rade s obolelima od korona virusa i korisnici domova za stare, a u drugoj fazi na red dolaze ostali stariji od 65 godina i stariji hronični bolesnici.
 
Još uvek se ne zna ko će biti prva osoba koja će primiti vakcinu, ali, rekao je Capak, prvi će se vakcinisati neki od nastarijih stanovnika domova. Capak je naveo da za vakcinisanje svih prioritetnih treba po 80.000 doza za prvu i drugu vakcinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.