FOTO: Dva jaka zemljotresa u Hrvatskoj, pričinjena materijalna šteta

Dva jaka zemljotresa pogodila su jutros Zagreb i okolinu.
Prvi zemljotres jačine 5 stepeni pogodio je u 6:28 časova severozapadni deo Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska. Potres je bio na dubini od dva kilometra, a epicentar 12 kilometara jugozapadno od Siska i 50 kilometara jugoistočno od Zagreba. 
 
Drugi zemljotres usledio je u 7:49 časova i bio je jačine 4,9 stepeni Rihterove skale.
 
Kako javlja Index.hr, u celom Sisku je veliki broj građana u strahu od novih udara istrčao na ulice. Oglasili su se alarmi na automobilima, a prema prvim informacijama u stanovima je pričinio znatne štete.
 
S više zgrada na ulicu su popadale cigle.
 
Pogledajte kako jutros izgleda Sisak. 
 
 
Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je epicentar potresa bio kod Petrinje.
 
Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je za N1 da u gradu ima materijane štete, a da zasad nema informacija o povređenima.
 
Lokalni mediji javljaju da su brojni građani Siska u strahu od novih zemljotresa izašli na ulice.
 
Seizmolog Krešimir Kuk rekao je jutros za Hrvatski radio da je epicentar bio u Pokupskom, 50-ak kilometra jugoistočno od Zagreba i 12 kilometara jugozapadno od Siska. On je naveo da su mogući naknadni potresi s obzirom na jačinu prvog, kao i da se u užem epicentru mogu očekivati štete.
 
Kuk je upozorio da posebno treba paziti zgrade koje su oštećene u martu u zemljotresu u Zagrebu, jer su moguće štete i na znatno slabije podrhtavanje.
 
Zagreb i okolinu je 22. marta u jutarnjim satima pogodio zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihteru, nešto kasnije i drugi jačine 4,8 po Rihteru, a potom i niz naknadnih slabijih. Smrtno je stradala 15-godišnjakinja u stambenom objektu u centru grada, a povređeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.
 
Oštećene su brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, verski objekti, ali i automobili na koje su padali delovi fasada i krovova.
 
Brojni građani su napustili domove, a mnogi od njih i dalje žive u privremenim smeštajima.
  • Deks

    28.12.2020 12:05
    @Vlada - Ne pričajte koješta, ovo područje pogodio je i jači zemljotres 1909.g. kada nije bilo nikakvog "vađenja nafte". A jači zemljotresi su na žalost mogući i u Vojvodini bez ikakve veze sa eksploatacijom nafte. Poznata je aktivna seizmička zona Voiteg/Banloc u rumunskom delu Banata južno od Temišvara tik uz našu granicu, veoma blizu Kikinde i Zrenjanina. Poslednji zemljotres magnitude 2.3 se tamo desio pre tri dana 25/12.
  • Vlada

    28.12.2020 08:42
    sleganje tla nakon prekomernog vađenja nafte. to čeka i nas u Vojvodini na žalost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet