VIDEO: Manje grupe Trampovih pristalica i desničara ispred skupština širom SAD, FBI proverava svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde

Male grupe demonstranata iz desničarskih grupa, od kojih su neki nosili oružje - okupile su se u nedelju ispred dobro čuvanih državnih skupština širom SAD, dok vojnici Nacionalne garde i policija nastoje da spreče ponavljanje nasilja koje je 6. januara izbilo kod američkog Kongresa, javlja Glas Amerike.
Za sada nema izveštaja o sukobima policije i demonstranata.
 
Mere bezbednosti su pojačane proteklih dana nakon što je FBI upozorio na moguće proteste u Vašingtonu, kao i ispred skupština svih 50 država, uoči inauguracije novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena.
 
 
Male grupe od nekoliko desetina ljudi demonstrirale su u nekim državnim prestonicama. Neki su rekli da podržavaju predsednika Donalda Trampa dok su drugi rekli da su došli da izraze svoju podršku pravima vlasnika oružja ili se protive preteranom mešanju vlade u živote građana, prenosi Glas Amerike pisanje AP.
 
Kako je dan proticao bez sukoba, osećalo se olakšanje među američkim zvaničnicima, iako nisu bili spremni da se opuste. Snažno prisustvo policije možda je, kako se navodi, odvratilo demonstrante. Proteklih dana, neki ekstremisti su upozoravali jedni druge da ne upadnu u "zamku snaga reda".
 
 
Zbog pretnje da će se ekstremističke grupe okupiti ispred državnih skupština širom zemlje, pojedini guverneri su odlučili da uvedu snažne bezbednosne mere, manje od dve nedelje posle upada u američki Kapitol.
 
FBI proverava svih 25.000 vojnika Nacionalne garde
 
Američki bezbednosni stručnjaci su zabrinuti zbog mogućeg "napada iznutra" ili pretnje koja bi mogla da dođe od pripadnika službe koji će biti zaduženi za čuvanje izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena tokom inauguracije 20. januara, zbog čega su zatražili od FBI-ja da se uradi bezbednosna provera svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji dolaze u glavni grad.
 
Ministar vojske Rajan Mekarti je rekao za AP da su bezbednosne službe svesne potencijalnih pretnji i upozorio je komandire jedinica da budu na povećanom oprezu kako se inauguracija približava, ali komandiri zasad nisu uočili nikakvu pretnju.
 
Nacionalna garda je počela da pristiže u Vašington još prošle nedelje i dodala da će biti kompletna do srede.
  • Dragan

    18.01.2021 09:48
    Ah
    Inače mali podatak da po ustavu SAD vojska ne sme da deluje unutar SADa za to su namenjena nacionalna garda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.