FOTO: Bajden i zvanično predsednik SAD

Novizabrani američki predsednik Džozef Bajden danas je položio zakletvu i stupio na dužnost kao 46. predsednik SAD.
FOTO: Bajden i zvanično predsednik SAD
Foto: FoNet/AP
Pre Bajdena je zakletvu položila nova potpredsednica SAD Kamila Haris, kao prva žena na toj funkciji.
 
 
Bjaden je poručio da će biti predsednik svih Amerikanaca i da će se za sve one koji ga nisu podržali boriti na isti način kao i za svoje pristalice.
 
"Braniću Ustav, demokratiju i Ameriku, radeći za opšte dobro", poručio je Bajden.
 
Prema njegovim rečima, SAD će nadvladati izazove kakve predstavljaju napad na demokratiju, pandemija virusa korona, nejednakost, rasizam i klimatske promene.
 
"Ponovo ćemo sarađivati sa svetom i predvodićemo ga snagom našeg primera", izjavio je Bajden, navodeći da je demokratija krhka, ali da je u SAD ponovo pobedila, o čemu svedoći i današnji mirni prenos vlasti.
 
Uz ocenu da je "volja naroda ostvarena", Bajden je poručio da "američka priča zavisi od svih građana". "Mi smo dobar narod, daleko smo stigli, ali treba da nastavimo još dalje. Snage koje nas dele nisu nove, to je borba između ideala i ružne stvarnosti, ali treba da udružimo naše snage, radi jedinstva. U ovom trenutku moramo biti Sjedinjene Američke Države", rekao je Bajden.
 
Slušajmo jedni druge, poštujmo se, politika ne mora biti požar koji uništava sve pred sobom, poručio je Bajden. On je izjavio da se mnogi Amerikanci plaše budućnosti, strahuju za svoja radna mesta i zdravlje.
 
Bajden je izneo podatak da je virus korona za godinu dana odneo više američkih života nego Drugi svetski rat i ocenio da se SAD moraju suočiti sa pandemijim kao jedna nacija. Kao svoj prvi predsednički čin, Bajden je pozvao na tihu molitvu za sve žrtve virusa korona.
 
Tokom inauguracije je Lejdi Gaga otpevala američku himnu "The Star-Spangled Banner".
 
 
Lejdi Gaga ima iskustva sa pevanjem himne, jer je to 2016. uradila i pre početka superbola - finalne utakmice u američkom fudbalu.
 
Dženifer Lopez je otpevala Vudi Gatrijev klasik "This Land Is Your Land", a zatim i "America The Beautiful". Kako je izgledala inauguracije pogledajte na OVOM LINKU.
  • Liman

    21.01.2021 11:39
    Ostrašćeni Bajdenovci
    Socko i ssrbi ljubi vas čika Tramp. Vidimo se za četiri godine!
  • Scotch Bonnet

    21.01.2021 08:15
    Da, Trump nije započeo ni jedan rat a i bolje da nije imajući u obzir koliko je njegova administracija bila nesposobna.
    Sramotno je da jedan precednik najmoćnije države na svetu dozvoli da mu preko 400K građana pomre od Covid 19.
    Još sramotnije je što je isključio SAD iz Pariskog ugovora o klimatskim promenama, to je gore od bilo kakvog rata ako gledamo na duge staze. Njegova podrška diktatorima Erdoganu, Bolsonaru i Kim Yongu je nešto neopisivo loše za USA koja se ograđuje svojom dugogodišnjom spoljašnjom politikom protiv takvih režima. Da ne pričamo o Putinu koji ima dovoljno prljavštine da Trampa zakopa jednom za sva vremena. Naravno, priča o Putinu povlači i pitanje zašto se Trump zamerio sa FBI koji će najverovatnije da ga stavi iza rešetaka. Da vidimo šta još, a da, otvoreno širenje rasizma, šovinizam prema LGTB i nativnoj populaciji, pregršt javo izgovorenih laži (21 laž dnevno u proseku) .... čovek će jednostavo ući u istoriju USA kao najgori lider kojeg su imali.

    Sada će tek početi da se razmotava sav svinjac republikanske administracije, pažljivo pratite i uživajte.
  • socko

    20.01.2021 23:48
    @Liman
    Trampove, domete malilgnog narcisa, smo videli. Možda samo da spomenem ideju ubrizgavanja sredstva za čišćenje i "ubacivanja svetla u telo" kao metod lečenja od Covida.
    Primitivni i uplašeni ljudi se uvek hvataju za "vođu" jer nisu sposobni da preuzmu odgovornost za sopstvene živote. Ovce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.