VIDEO: Oslobođene otete nigerijske devojčice

Stotine učenica otetih iz internata na severozapadu Nigerije oslobođene su jutros i nalaze se u prostorijama vlade nigerijske države Zamfare, rekao je guverner te oblasti.
VIDEO: Oslobođene otete nigerijske devojčice
Foto: Youtube screenshot (AFP)
"Srećan sam što mogu da objavim da su devojčice oslobođene, upravo su stigle u zgradu vlade i dobrog su zdravlja", rekao je guverner Belo Matavale za Frans pres.
 
Rekao je da je prošlog petka oteto ukupno 279 srednjoškolki i da su sve oslobođene.
 
Vlasti su prvo saopštile da 317 učenica nedostaje pri prozivki posle napada naoružanih ljudi na taj internat u državi Zamfara u noći između četvrtka i petka.
 
Radi se o četvrtom napadu za manje od tri meseca na škole na severozapadu Nigerije gde poslednjih više od deset godina kriminalne grupe, koje vlada naziva banditima, kradu stoku i otimaju ljude tražeći otkup.
 
Vlasti države Zamfara imaju običaj da pregovaraju sa kriminalinim grupama i poslednjih više od godinu dana postižu sporazume o amnestiji njihovih članova u zamenu za polaganje oružja.
 
Zvaničnici države Zamfara su u decembru pregovorima oslobodile 344 dečaka koje su banditi oteli iz njihovog internata u susednoj državi Kacina.
 
Pri svakom oslobađanju vlasti negiraju da su platile bilo kakav otkup otmičarima, međutim bezbednosni stručnjaci ne sumnjaju da se otkup plaća i strahuju da bi to moglo da dovede do povećanja broja otmica u tom siromašnom i slabo obezbeđenom regionu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.